Noul şef de la Centrul „Brâncuşi“ vrea să înscrie operele sculptorului la UNESCO

Proiectul de management care i-a asigurat lui Ovidiu Popescu şefia Centrului Brâncuşi a fost prezentat în cadrul unei conferinţe de presă. Potrivit acestuia, cele mai importante obiective ale noului director sunt: înscrierea operelor sculptorului gorjean în patrimoniul UNESCO şi achiziţionarea unor site-uri care să crească vizibilitatea pe Internet a lui Brâncuşi. Pentru anul 2011, instituţiei i-a fost alocat un buget de 430.000 lei.

Primele demersurilor pentru înscrierea operelor de la Târgu Jiu pe lista UNESCO este nevoie de 6000 de lei. O astfel de încercare a mai fost în 2003, dar nu s-a întâmplat nimic

Proiectul notat cu 8,48, care i-a asigurat şefia, vizează atât oportunităţile cât şi punctele slabe ale instituţiei.

Printre deficienţele centrului a enumerat: Calea Eroilor neamenajată peisagistic, neconstituirea oraşului Târgu Jiu ca un brand, lipsa vizibilităţii pe Internet a site-ului brâncuşi.ro, lipsa unui centru-muzeu de documentare, lipsa unor ghizi specialişti, scandalurile create în jurul operelor lui Brâncuşi, lipsa unui aeroport în apropierea municipiului şi lipsa evenimentelor de anvergură şi notorietate. Totodată, Popescu consideră ca fiind oportunităţi: posibilitatea de a relua demersurile pentru înscrierea operelor lui Brâncuşi pe lista monumentelor protejate UNESCO, dezvoltarea parteneriatului cu cei care administrează atelierul lui Brâncuşi de la Paris, propunerea de repatriere a rămăşiţelor sculptorului, monitorizarea continuă a factorilor de mediu care pot afecta operele sau dezvoltarea turismului ecumenic “Constantin Brâncuşi nu este suficient de vizualizat pe Internet. În cazul în care se accesează brâncuşi.ro nu se obţin nici un fel de informaţii. Tocmai de aceea am rugat să se achiziţioneze domeniile: www.centrulbrancusi.ro şi www.constantinbrancusi.eu.

430.000 lei bugetul centrului în 2011

Ovidiu Popescu a promis că va iniţia demersurile de înscriere în patrimoniul UNESCO a Ansamblului Brâncuşi. “Voi iniţia demersurile de înscriere pe lista UNESCO definitivă a Ansamblului Brâncuşi tocmai pentru ca operele sculptorului să poată fi monitorizate în lume şi să nu poată interveni asupra lor fiecare de capul lui. Pentru iniţierea demersurilor de înscriere în patrimoniul UNESCO a fost alocată, în acest an suma de 6000 lei”, a declarat Ovidiu Popescu, noul director al Direcţiei pentru Cultură “Constantin Brâncuşi”. Potrivit declaraţiilor făcute de acesta, centrul va avea în 2011 un buget de 430.000 lei repartizat astfel: 180.000 lei cheltuieli de personal, instituţia având un număr de 6 angajaţi; 142.500 lei cheltuieli pentru bunuri şi servicii şi 107.500 lei pentru programe. Pentru creşterea vizibilităţii pe Internet a fost alocată suma de 5000 lei. Pe lângă cele trei compartimente ale direcţiei (Conservarea şi protejarea operelor din piatră, Organizarea evenimentelor locale şi Compartimentul care se ocupă cu turismul), Ovidiu Popescu a mai introdus în organigramă încă două: Compartimentul IT şi Compartimentul comunicare/marketing cultural.

Vizualizări: 122

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: