Nu întoarceți capul când vedeți munții de gunoaie

Polaris nu mai ridică deșeurile menajere din unele cartiere din Târgu Jiu, unde locatarii sunt rău-platnici. Deși serviciul a fost sistat pe 1 octombrie, a doua zi se întrezăreau deja primii munți de gunoaie. Nici nu vreau să-mi imaginez cum vor arăta respectivele cartiere pe 15 octombrie, dacă oamenii nu vor plăti și Polaris își va menține decizia.

Munții de gunoaie mă fac însă să văd, mai mult ca oricând, cât de indiferenți suntem în ceea ce privește colectarea selectivă a deșeurilor. Cu fiecare PET pe care îl aruncăm la gunoi facem un mic rău naturii. Suntem miliarde de oameni care aruncăm zilnic miliarde de PET-uri, într-un an se strâng sute de miliarde, în zece ani sunt mii de miliarde de PET-uri. Fiecare dintre noi facem un rău mic, dar împreună facem o crimă.

O sticlă de plastic se degradează în 450 de ani, la fel o pungă de plastic. O doză de aluminiu între 200 și 500 de ani. Un recipient din sticlă se degradează într-un milion de ani. O pungă de hârtie într-o lună, un cotor de măr în trei luni. Cu toate acestea, deși Polaris a pus la dispoziție containere pentru colectarea selectivă, acest lucru nu se întâmplă decât într-o foarte mică măsură la Târgu Jiu.

Ar fi bine ca în aceste zile, atunci când trecem pe lângă munții de gunoaie, să nu întoarcem capul, oricât de urât miroase. Ar fi bine să ne uităm la ce aruncăm și să înțelegem că efortul de a colecta selectiv deșeurile este unul pe care îl facem pentru cei care vor prelua în grijă această planetă de la noi.

În alte țări s-au făcut pași. Complexurile comerciale vând doar în ambalaje de hârtie, copiii care adună doze de aluminiu pot câștiga o mică avere din asta. Sunt și la noi multe organizații care stimulează copiii să adune deșeuri reciclabile, dar este nevoie de mult mai mult efort pentru a mișca lucrurile din loc.

Vizualizări: 621

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: