Nu şi-au primit salariile întregi de aproape un an

Situaţia Staţiunii de Cercetare-Dezvoltate Horticolă este din ce în ce mai critică. Pe lângă datorii de aproximativ 1.500.000 de lei la bugetul de stat, cu care figurează încă din anul 2005, instituţia are datorii de circa 100.000 de lei la salarii. În condiţiile în care foarte mulţi dintre angajaţi au plecat fără a-şi lua banii, cele 20 de persoane care au mai rămas în instituţie nu şi-au mai primit salariile întregi de aproximativ un an.

Promisiunile făcute vara trecută de către ministrul cercetării Mihnea Costoiu, cum că vor fi şterse datoriile Staţiunii Pomicole, nu s-au concretizat. Problemele financiare cu care se confruntă instituţia se agravează de la o zi la alta. În momentul de faţă, staţiunea are nevoie de bani pentru campania de primăvară, iar angajaţii riscă să li se înjumătăţească salariile, în condiţiile în care acestea sunt minime. „Avem colegi care au plecat de aproximativ 2-3 ani, dar care nici până acum nu şi-au luat salariile restante. Unii ne-au dat în judecată şi trebuie să le plătim banii eşalonat. Pentru cei 20 de salariaţi ai instituţiei lucrurile merg din ce în ce mai prost. De circa un an luăm salariu incomplet, toţi oamenii primesc câte  60-70% din cât ar trebui să primească. Am tot sperat că se vor putea da şi diferenţele salariale, însă în zadar. Sunt colegii cu o vârstă înaintată care nu îşi pot găsi uşor de lucru. Avem datorii de 100.000 de lei la salarii. Noi toţi 20 câştigăm lunar cât câştigă un salariat al Termocentralei”, a declarat Ion Călinoiu, directorul staţiunii.

Instituţia se finanţează din fonduri proprii însă acestea nu acoperă cheltuielile. „Avem venituri de circa 30.000 de lei/lună şi cheltuieli de 50.000 de lei/lună. Fondul de salarii este de 15.000 de lei/lună. Acum se apropie campania de primăvară şi avem nevoie de bani pentru fertilizări, tăieri de plantaţii pomicole, înfiinţări de culturi etc.”, a menţionat Ion Călinoiu.

PROMISIUNI

Vara trecută, în cadrul unei vizite făcute la Târgu Jiu, ministrul Cercetării Mihnea Costoiu a declarat că se va preocupa de rezolvarea unei probleme importante a Universităţii Constantin Brâncuşi, cea legată de Staţiunea de Cercetare Pomicolă din Târgu-Jiu. Staţiunea a fost transferată prin lege UCB, dar nu va putea fi folosită de universitarii gorjeni până nu se va rezolva situaţia datoriei de la bugetul de stat. „Domnul ministru a promis că se vor clarifica lucrurile, dar nu s-a întâmplat nimic. Oamenilor le-a ajuns cuţitul la os şi vor să se rezolve odată situaţia, ori să fim desfiinţaţi, ori să ne dezvoltăm”, a precizat directorul Călinoiu.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: