Angajaţii Minprest merg la serviciu cu bicicleta

Aproape 20 de angajaţi ai societăţii Minprest Serv Rovinari din zona Mătăsari se plâng de faptul că din salariul mic pe care îl au trebuie să suporte bani grei pentru a-şi plăti drumul la serviciu. Oamenii spun că trebuie să străbată mai bine de 20 de km pentru a ajunge la punctul de lucru de la Cariera Pinoasa şi, din lipsa banilor, traseul îl fac de cele mai multe ori cu bicicleta. Conducerea societăţii spune că asigurarea transportului nu este prevăzută în CCM, dar nici fonduri nu sunt la bugetul unităţii pentru aceste beneficii. Chiar şi aşa, anul trecut mai marii societăţii au făcut câteva excepţii.

Coşmarul celor 17 salariaţi ai societăţii a început la sfârşitul anului trecut, când au fost preluaţi la Minprest, după ce societatea Sind Jilţ a fost desfiinţată. Dacă în trecut oamenii mergeau la serviciu împreună cu minerii care prestează activitate la carierele din zonă, acum trebuie să se descurce singuri pentru a ajunge la locul de muncă. Oamenii povestesc cum, pentru a ajunge la serviciu, merg înghesuiţi în maşini care, contracost, îi duc până la carieră pe un drum greu accesibil. Atunci când nu îşi permit să meargă cu maşini de ocazie, aceştia străbat traseul cu bicicletele.

Oamenii spun că abia mai fac faţă cheltuielilor de zi cu zi. „Noi cu ce mai rămânem? Avem 600 de lei salariul net, mai dăm 200-230 de lei pe transport, nu mai putem să plătim factură, curent, nimic. Doar câteva persoane sunt cazuri sociale, restul au dat pământ pentru carieră. Au fost zile în care am mers pe jos şi ne-am îmbolnăvit, am trecut dealul din Mătăsari în Pinoasa, am fost şi cu bicicleta, am îngheţat de frig. Oamenii sunt nemulţumiţi, sunt şi femei care sunt supărate, e una operată de hernie de disc şi vine şi ea săracă şi stă în frig şi n-are voie”, a spus un angajat Minprest din zona Mătăsari.

Giorgi: Transportul nu este prevăzut în CCM   

Conform conducerii societăţii Minprest Serv Rovinari, salariaţilor nu le este asigurat transportul pentru că nu sunt prevederi în acest sens în contractul colectiv de muncă. „Noi n-am asigurat transportul niciodată. Avem un articol şi în contractul colectiv de muncă în care se stipulează că nu se acordă transportul angajaţilor. A fost o excepţie la angajaţii de la Seciuri când i-am adus în Rovinari pentru că am avut activitate de plantare salcâmi şi am zis să nu-i lăsăm în fără plată”, a spus Gabriel Giorgi, directorul general al societăţii Minprest.

Ce propun salariaţii

Dacă tot nu le este asigurat transportul, salariaţii din zona Mătăsari propun să fie detaşaţi mai aproape de casă. „Domnul Giorgi să-i aducă pe cei din Negomir la Pinoasa pentru că au autobuze şi noi din zonă să lucrăm la Jilţ Nord, la Jilţ Sud, la Tehomir. Asta e zona noastră. La Turceni nu ştiu dacă mai sunt locuri, şi acolo e greu”, a mai respectivul angajat.

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: