Ministrul Energiei ştie cum poate fi salvat CE Oltenia

Complexul Energetic Oltenia nu este în situaţie de insolvenţă, a spus răspicat ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Oficialul a explicat într-o conferinţă de presă organizată cu prilejul sosirii sale la Târgu Jiu, că la nivelul companiei energetice este nevoie de un plan de eficientizare care trebuie explicat salariaţilor şi convenit cu sindicatele. Înalt demnitarul a vorbit şi despre creanţele pe care CE Oltenia le are de recuperat de societăţile falimentare şi pe care nu îi va mai putea recupera. "Nu cred în concursuri între resurse. Avem nevoie de un mix energetic echilibrat", a concluzionat oficialul făcând referire la competiția care este între producătorii de energie din surse regenerabile și cea pe bază de lignit.

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a spus despre Complexul Energetic Oltenia că este o companie de viitor şi că a venit la Târgu Jiu pentru a se asigura că datele solicitate de minister de la conducerea societăţii pentru comitetul de minerit vor fi furnizate în timp util. Secretarul de stat în minister, Corina Popescu, i-a dat un ultimatum managerului CE Oltenia pentru a prezenta date solicitate în cadrul acelei comisii la ultimele două şedinţe şi care nu au fost prezentate corespunzător.
Oficialul a explicat că datele respective se vor regăsi într-un raport care trasează liniile de dezvoltare şi eficientizare a CE Oltenia pe viitor. "Chiar dacă primii paşi firavi s-au făcut, Complexul Energetic Oltenia are viitor pentru ca aceşti paşi să se transforme într-o evoluţie economică sănătoasă, de durată. Mai sunt multe de făcut (...) Vreau să fie clar pentru toată lumea, Complexul Energetic Oltenia nu este în insolvenţă chiar dacă situaţia economică pe care o traversează nu este una simplă. Cei care susţin acest lucru fie nu se pricep, poate unii dintre ei sunt rău-voitori sau poate unii vorbesc cu uşurinţă despre astfel de lucruri. Societatea are nevoie de un plan de eficientizare care cade în sarcina conducerii executive, conducere care are obligaţia faţă de propriii angajaţi să explice acest plan, să ia aceste decizii cu partenerii sociali şi să caute cele mai bune soluţii pentru situaţia actuală", a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei.

„Unde ar fi fost CE Oltenia dacă...”
Oficialul a explicat să soarta CEO putea să fie alta. A spus și ca "toți cei interesați să lase la o parte orgoliile", fără să explice în concret la cine a făcut referire. "Aș vrea să vă gândiți unde ar fi fost CE Oltenia dacă un lung șir de decizii greșite nu ar fi existat. Dacă banii nu s-ar fi pierdut în cine știe ce afaceri îndoielnice am fi avut probabil bani pentru salariații CEO pentru un an de zile. Dacă mă uit numai la situația creanțelor pe care CEO le are de încasat de la terți. Chiar și așa Complexul Energetic Oltenia are potențial iar acesta nu poate fi atins decât prin decizii corecte și prin profesionalism", a mai spus ministrul Energiei.
Ministrul Energiei a spus că va fi rezolvată problema legată de banii pe care CEO îi are de recuperat în baza Planului Național de Investiții. Este vorba de circa 15 milioane de euro, sumă restantă încă din 2013. "Cărbunele nu este o problemă socială, ci este o problemă de securitate energetică", a mai spus ministrul.

Căldărușe: Am luat parte la un simpozion
Ministrul Energiei a avut o întrevedere cu conducerea executivă a complexului, cu supraveghetorii, dar și cu liderii sindicali. "A fost o discuție aplicată pe piața de energie, pe reorganizarea sistemului energetic, nu au fost discuții privind problemele stricte sau ce vizează doar CE Oltenia pentru că aici alții sunt responsabili. Negociem cu administrația, cu Directoratul, cu Consiliul de Supraveghere. Cu ei discutăm problemele care vizează doar problemele CEO interne. Aici este vorba de o întâlnire cu patronul tuturor companiilor producătoare de energie", a explicat Constantin Mitrescu, prim-vicepreședinte FNME.
Liderii Federației Univers au avut opinii diferite după întrevederea cu ministrul. "Ne-a transmis să luăm măsurile care trebuie, adică admnistrația și cu sindicatele, că societatea trebuie noi să o ținem pe picioare, nu trebuie să crem sprijinul autorităților. A spus că singuri ne salvăm", a spus Eugen Iovan, vicepreședinte al Federației Univers. "Ne-am văzut, ne-am întâlnit și nu s-a rezolvat nimic. Considerăm că nu a fost o întâlnire pentru a rezolva problemele din cadrul complexului, a fost un simpozion", a spus Gabriel Căldărușe, liderul SMEO.

Pichetare la sediul CEO
Vizita ministrul Energiei, Victor Grigorescu, la Complexul Energetic Oltenia a fost speculată de liderii Federației Univers care au adus la primele ore ale dimineții, în fața sediului principal al companiei, circa 100 de oameni. Aceștia au pichetat clădirea preț de câteva ore. "Am venit din proprie inițiativă. Am auzit că vine și am zis să vedem și noi ce se hotărăște în final. Suntem în șomaj de atâta timp, îi doare în cot de noi. Sunt de la SMEO, de pe zona Rovinari", a spus Viorel Ciocioi.

Galerie foto


Vizualizări: 2,165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: