O familie din Gorj dezvoltă o afacere… parfumată

O familie din Gorj vinde flori proaspete de trandafiri Rosa Damascena Trigintipetala pentru dulceață, dar oferă și o gamă de produse preparate în casă. Plantația de trandafiri este în satul Budieni al comunei Scoarța, iar obiectivul este acela de a produce în viitor ulei de trandafir, al cărui preț este de 15.000 de euro litrul.

Georgiana Blidea a început afacerea împreună cu soțul ei în urmă cu doi ani. Deși lucrează la o societate care oferă credite agro, a pornit afacerea cu banii economisiți și fără fonduri europene.

Totul a început în anul 2018. ”Cei 1500 de butași de trandafiri i-am plantat în iarna anului 2018. Prima producție a fost anul trecut, atunci când am recoltat 400 de kilograme de petale. O parte le-am vândut direct, prețul fiind de 50 de lei kilogramul, dar am făcut și 500 de borcane cu dulceață pe care le-am vândut cu 15 lei 200 de grame, am făcut oțet de trandafir, hidrolat de trandafir care se folosește la creme pentru ten, la săpunuri, sare de baie, la prăjituri, la dulceață, pe care l-am dat cu 100 de lei litrul, dar și cidru de trandafir. Acest cidru nu l-am vândut, pentru că acum l-am scos, că trebuie lăsat de la un an la altul și vrem să vedem noi cum este. Am recoltat acum, de exemplu, și am pus la uscat pentru ceai, care este foarte bun pentru afte, pentru stomac și pentru regalarea tranzitului”, a precizat Georgiana Blidea.

Îngrijirea trandafirilor nu este deloc ușoară și necesită o grijă deosebită, mai ales în această perioadă când se recoltează florile. ”Mie îmi plac trandafirii și am căutat acel gust al copilăriei. L-am găsit în dulceața de trandafiri. Pentru acest soi de trandafiri am găsit butași în Bulgaria. Pe site-urile din România nu găsești așa ceva și nici informații corecte despre acești trandafiri. Ne-am apucat să studiem cărți din Bulgaria și Turcia. Acești trandafiri înfloresc numai în perioada 15 mai-15 iunie, se recoltează floarea numai dimineața între ora 5 și 9, în rest se taie la fel ca ceilalți, rezistă foarte bine iarna, au și ei dăunători și îi stropim cu ulei de portocal. În țară sunt două locuri unde se mai cultivă trandafiri din acest soi, pe lângă Hunedoara și pe la Bistrița. La Tismana mai cultivă cineva, dar alt soi de trandafir”, a mai spus Georgiana Blidea.

Investiția a fost făcută fără fonduri europene, iar obiectivul este acela de a produce uleiul de trandafir. ”Am investit 20.000 de lei. Numai butașii au costat 13.000 de lei. Anul trecut am avut o producție de 400 de kilograme de flori și nu a fost tocmai un an bun, pentru că nu a plouat. A fost destul de dificil. Pentru anul acesta estimăm o producție de aproximativ 700 de kilograme. Ne dezvoltăm încet, pentru că obiectivul nostru este acela de a produce ulei de trandafir. Acesta se vinde cu 15.000 de euro litrul și pentru un litru este nevoie de 4 tone de petale. În prezent nu avem nici piață de desfacere, vindem produsele la cunoscuți sau pe internet. Vrem să ne și înregistrăm produsele în viitorul apropiat”, a mai spus Georgiana.

Terenul pe care sunt cultivați trandafiri este într-o zonă izolată, lângă pădure. Și anul acesta kilogramul de petale de trandafir se vinde cu 50 de lei, iar cei care merg direct în plantație să recolteze pot să cumpere cu 25 de lei kilogramul. Cei care vor să încerce aceste produse pot accesa pagina de facebook ”Cămara cu savoare”.

Vizualizări: 7,114

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: