Secretele culturii de castraveți

Plantarea răsadurilor de castraveţi se face la începutu lunii mai având în vedere aptul că această cultură este foarte sensibilă la îngheț.

Pentru a planta castaveţi este nevoie de un metru între rânduri și 0,5 m pe rând. Imediat după plantare aceştia se udă cultura cu apă călduță.

Pentru un randament ridicat trebuie să creșteți plante viguroase, inclusiv să folosiți semințe bune (soiuri de calitate și hibrizi). De asemenea, o mare importanță o au răsadurile de castraveți, solul și îngrijirea culturilor.

Până când vrejii să acopere terenul se fac 1-2 prașile fără a vătăma rădăcinile. După prașila a doua plantele se mușuroiesc iar udarea se face numai la rădăcină, ferind vrejii de umezeală, deoarece aceștia pot putrezi.

O lucrare foarte importantă la castraveți este „ciupitul”, care contribuie la obținerea unor recolte mari și timpurii. Când plantele au format 4-5 frunze li se ciupeste (rupe) vârful. De la baza plantei vor creste noi lăstari, pe care se vor forma mai multe flori femeiești, acestea producând castraveți. Când și acești lăstari au format 5-6 frunze, se ciupesc, repetând operația și la lăstarii de ordinul 3.

Îngrășarea suplimentară are o contribuție deosebită. Prima îngrășare se face la 10-15 zile de la răsărire, iar a doua la 15-20 zile de la prima.

În această primă fază e nevoie să eliminați cârceii (îi tăiați cu foarfeca sau îi rupeți), deoarece ei consumă din puterea plantei, iar planta nu are nevoie de ei la acest moment.

Vizualizări: 2,209

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: