Când şi cum plantaţi răsadurile de tomate

Cultivarea tomatelor din răsaduri trebuie făcută cu respectarea anumitor reguli pentru a vă putea bucura de o recoltă bogată. Aceasta poate fi atât o afacere profitabilă, cât și o activitate plăcută, care să asigure mai apoi, din recoltă, o hrană sănătoasă pentru autoconsum.

De felul cum faceți plantarea răsadurilor depinde reușita viitoarelor culturi de legume din grădină sau din solar. O mare importanță o are distanța dintre răsaduri, un aspect care poate influența buna evoluție a plantelor și, implicit, producția de legume.

După ce obținem răsadurile, adică la circa 55-60 de zile de la plantarea semințelor, urmează mutarea acestora în grădină. Ca regulă principală de urmat este faptul că niciodată nu plantăm răsadurile într-un substrat rece. Până  ce temperatura solului nu a ajuns la plus 9-10 grade nu vom începem plantarea.

Pentru a afla exact temperatura din sol putem să folosim un termometru de exterior pe care-l înfigem în pământ cam la 10 cm adâncime, lăsându-l aproximativ 10 minute. Dacă valoarea este sub 8 gradații, mai așteptăm zile mai calde sau recurgem la brazdele încălzite.

Plantarea răsadurilor de tomate: se face manual la adâncimea este până la prima frunză adevărată. După plantare, fiecare plantă se udă cu 1–2 l apă /plantă pe suprafețe mici sau pe rigole cu norme de udare de 150 – 200 m³/ha pe suprafețe mari. Apoi, udarea se va face la un interval de 9-12 zile dar din abundență. Prea multă umiditate duce la două situații neplăcute:  favorizează apariția bolilor micotice (ciupercilor, mai ales a fitoftorei) și la o dezvoltare peste măsură a masei verzi în detrimentul mugurilor florali,  adică a legării rodului. La 3-5 zile de la plantarea răsadurilor de roșii se verifică eventualele goluri, plante neprinse, și se completează cu răsad de aceeași vârstă cu cel folosit la înființarea culturii.

Distanța de plantare pentru răsadurile de roșii trebuie să fie de 70-80 de cm între rânduri și 30-40 de cm între plăntuțe.

Vizualizări: 2,860

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: