Pandemia a adus vânzări record de răsaduri

Producătorii din județul Gorj care vând răsaduri au avut încasări record anul acesta. Având experiența anilor trecuți, mulți dintre ei nu s-au pregătit pentru un val atât de mare de clienți. Pandemia și izolarea, dar și avertizările autorităților că urmează o criză economică, i-au determinat pe gorjeni să se apuce de grădinărit.

Până anul acesta, piețele erau pline de producători care încercau să-și vândă răsadurile și cu greu reușeau acest lucru. Anul acesta, situația a fost total diferită. Agricultorii nu au avut marfă suficientă să vândă la câte comenzi au avut. Prețul răsadurilor a variat de la 30 de bani la 1,5 lei.

Mulți dintre producători au vândut răsadurile de acasă sau le-au livrat la domiciliul clientului, atunci când comanda a fost foarte mare. ”Am vândut răsaduri de ardei gras, capia, gogoșar, iute, bulgăresc, roșii de multe feluri, vinete albe și mov, castraveți, dovlecei atât la fir cât și la alveolă. Comenzile mai mari le-am livrat și la domiciliul clientului pe raza județului Gorj, dar am negociat și prețul. Mai avem ceva răsaduri, dar puține. Am vândut nesperat de mult și foarte multe comenzi le-am avut pe internet. În piață am mers o dată sau de două ori și într-o oră nu aveam ce să dau. Am luat și comenzi în avans și așteptam să se facă răsadurile”, povestește Vasile, un producător din Gorj.

Un alt producător din Gorj nu a avut ce vinde în raport cu cererea pe care a avut-o și dă totul în seama pandemiei de coronavirus. ”Anul acesta au mers foarte bine răsadurile. Mult peste așteptările noastre. În fiecare an, noi punem cam la fel și acum le-am terminat imediat. Nu am avut ce să mai vindem. Nu ne-am așteptat la o cerere atât de mare. Eu cred că și mass media a influențat puțin oamenii, pentru că a tot anunțat că vine o criză cum nu s-a mai văzut și oamenii au vrut să-și facă provizii. În plus de asta, a contribuit și pandemia de coronavirus, starea de urgență, faptul că oamenii au fost nevoiți să stea acasă și și-au făcut de lucru. Anul acesta au pus grădini. Nu pot să vă spun cu exactitate câte fire am vândut, dar am terminat tot, ceea ce nu s-a întâmplat niciodată”, a precizat Alin Toma, care are solarii la Mușetești.

Mulți din cei care au cumpărat răsaduri au făcut acest lucru pentru prima dată. ”Este prima dată când punem grădină. Nu am făcut asta până acum, pentru că aveam alte activități, dar acum dacă nu avem ce face, nu putem ieși din casă, ne-am refugiat la țară în week-end și ne-am apucat de grădinărit. Am pus până acum 300 de fire de roșii de toate soiurile, 100 de ardei capia și gogoșar, 50 de vinete mov și 50 de fire de vinete albe, castraveți, ardei iute, dovlecei, verdeață, cartofi, ceapă, fasole verde. Am pus de toate, că sunt sigură că după această pandemie se vor scumpi și în plus ne-am ocupat timpul și am trecut mai ușor peste izolare. A fost un început, pentru că la anul o să ne facem timp să continuăm”, a povestit Cristina Oiță.

Vizualizări: 2,212

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: