O iminentă defrișare îi scandalizează pe cetățenii din Scoarța

Cetățenii din satul Pișteștii din Deal, comuna Scoarța, s-au revoltat după ce pădurarii au marcat pentru tăiere o pădure care se întinde pe câteva hectare. Autoritățile locale cred că localnicii trebuie să facă petiții la prefect. Reprezentanții Direcției Silvice Gorj spun că nu este vorba de o defrișare în masă, ci de întinerirea acesteia.

Pădurea din Pișteștii din Deal respectivă aparține Ocolului Silvic Târgu Jiu. Pădurari au marcat arborii pe circa 4 hectare, în vederea tăierii și, ulterior, valorificării acestora. Numai că cetățenii s-au revoltat când au observat că în multe zone au fost marcați toți copacii, deducând din acest lucru că este vorba de o tăiere a întregii suprafețe de pădure. ”Am fost după ciuperci și am văzut că au marcat tot, la blană. Vor să o devasteze. Cel puțin patru hectare, dacă nu mai mult, acolo, la deal, ”la lac”, cum îi spunem noi. Am vrea să oprim defrișările din fașă, toată lumea-i revoltată. Am înțeles că au fost cu TAB-urile pe aici șmecherii aceștia de pe la Ocol. Sunt copaci tineri, ca pe mână, ăștia sunt puși pe ras. Dacă ați vedea ce este în pădurea asta... Sunt câte 20-30 la un loc. Dacă taie pădurea, rămânem ca în Drăgoieni, în câmp”, a declarat Victor Negoslavu, localnic.

Primarul: ”Ar fi o greșeală să se taie masiv”

Autoritățile locale din Scoarța ridică din umeri. Spun că nu sunt proprietarii terenului și le-au sugerat cetățenilor să facă petiții la Instituția Prefectului. Primarul Ion Stamatoiu spune că se va produce o catastrofă dacă pădurea va fi tăiată la ras, așa cum cred localnicii. ”Cetățenii m-au contactat și pe mine. Răspunsul meu a fost foarte clar că nu, nu suntem implicați. Am vorbit cu pădurarul și i-am cerut lămuriri. Mi-a spus că este pădurea Ocolului Silvic și că într-adevăr s-a făcut marcare pe acest teritoriu. Din punctul meu de vedere, nu cred că ar trebui tăiere masivă, defrișare totală, fiindcă Pișteștii fiind un sat pe culmea localității s-ar putea, în timp, să ne trezim cu alunecări de teren. Le-am indicat să facă o sesizare cu care să meargă la prefectul Florescu”, a comentat primarul.

Direcția Silvică: ”Nu tăiem haotic!”

Reprezentanții Direcției Silvice (DS) Gorj spun că arborii vor fi exploatați în anul 2018 și că aceste defrișări vor fi efectuate în două etape. Directorul Ovidiu Cârstoc dă asigurări că pădurarii nu vor tăia haotic și nici la ras. ”Nu se dezgolește terenul efectiv. Fiind tăierea întâi și tăierea a doua, nu se extrage în totalitate vegetația. Facem tăieri pentru instalarea semințișului, lăstarii. Acela va fi viitorul arboret. Nu tăiem haotic, la întâmplare. Tăiem în baza unor amenajări silvice, a unui regulament pe care trebuie să-l respectăm cu sfințenie, pentru că în baza lui lucrăm. Este aprobat de minister.”, a declarat Ovidiu Cârstoc, directorul DS Gorj.

Masa lemnoasă ce va rezulta din tăierea acestor arbori va fi valorificată prin licitație.  

Vizualizări: 1,424

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: