O instituţie din Gorj, forţată să dea afară 40% din angajaţi

Ministerul Agriculturii obligă Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice (OSPA) Gorj să-şi reducă personalul cu peste 40% în condiţiile în care instituţia se finanţează din surse proprii şi are bani pentru salarii. Pentru a-şi putea păstra angajaţii şi a asigura funcţionarea instituţiei în bune condiţii, directorul Craioveanu a înaintat memorii la minister. Asta după ce a redus două din cele zece posturi impuse de la nivel naţional. Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, descentralizarea accentuează starea de tensiune în care se află angajaţii. Printr-una dintre variantele proiectului se urmăreşte transformarea salariaţii OSPA în bugetari, deşi Guvernul spune că vrea să-şi reducă cheltuielile.

O situaţie fără precedent la nivelul judeţului Gorj! Deşi decizia Guvernului a impus la toate instituţiile publice o reducere cu 4% a posturilor, Ministerul Agriculturii obligă Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Gorj să facă restructurări de peste 40%. Asta în ciuda faptului că instituţia are personalitate juridică şi se finanţează din surse proprii.

Nu mai pot funcţiona

Potrivit conducerii OSPA Gorj, din cei 17 angajaţi ai instituţiei, ar trebui să rămână doar 7. „În momentul de faţă suntem 17 angajaţi, dar Ministerul Agriculturii ne-a impus printr-un ordin al ministrului să disponibilizăm 10 persoane în condiţiile în care la toate instituţiile s-au redus 4% din posturi. Am trimis totuşi organigrama potrivit căreia ne-am încadrat în procentul de 12% pentru că avem două persoane aflate în prag de pensionare. Ne întrebăm cu toţii care este rolul reducerii de 41% a numărului de posturi în condiţiile în Oficiul de Studii Pedologice şi Agrochimice Gorj funcţionează din anul 1973 ca o instituţie publică, cu personalitate juridică, finanţată din surse proprii. Nu avem probleme cu bani, avem fonduri pentru a plăti salariile şi totuşi suntem obligaţi să dăm oamenii afară”, a declarat Gheorghe Craioveanu, directorul OSPA Gorj. Acesta a mai precizat că aşteaptă răspuns la memoriile trimise la minister. „Am trimis două memorii la minister pentru a ne păstra personalul. Orice instituţie care rămâne cu sub 10 angajaţi nu poate funcţiona. Avem contracte în derulare cu terţii, nu cu Ministerul Agriculturii, avem lucrări în derulare. În momentul în care vom da oamenii afară nu vom mai putea să ne onorăm contractele. Personalul nostru nu trebuie inclus în personalul Ministerului Agriculturii pentru că nu e finanţat de la buget. În condiţiile în care vom avea probleme cu banii, ne vom regla singuri personalul”, a menţionat Gheorghe Craioveanu.

Descentralizarea sporeşte tensiunea

Descentralizarea pe care Guvernul intenţionează să şi-o asume pe data de 19 noiembrie amplifică starea de tensiune în care se găsesc angajaţii OSPA Gorj. „Reorganizarea instituţiei noastre prin descentralizare depinde de cum va apărea legea. Este posibil să trecem în cadrul Consiliului Judeţean împreună cu Direcţia Agricolă şi Consultanţa sau să rămânem cu finanţare proprie, aşa cum am funcţionat până acum“, a spus directorul. Craioveanu adaugă că ei ar fi avantajaţi dacă ar rămâne în continuare instituţie publică cu finanţare din surse proprii. „Dacă ne vor prelua înseamnă că vor să ne transforme în bugetari şi nu ştiu dacă Guvernul îşi poate permite să-şi îngreuneze situaţia financiară. În momentul de faţă, situaţia este foarte delicată. Şi descentralizarea este o problemă, însă până la descentralizare trebuie să rezolvăm problema cu reducerea personalului”, a declarat directorul Craioveanu.

Vizualizări: 194

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: