O luăm la mișto pe Merkel și asta ne ocupă tot timpul

Crin și Ponta și-au găsit aliat. Mă rog, potențial aliat. Deocamdată lingușesc intens, doar-doar le-o lua Hollande apărarea, că ei se gândesc că-n Europa e ca la Antena 3: dacă Merkel îți zice că ești prost și Merkel face o politică opusă lui Hollande în UE, atunci automat Hollande îți va spune că ești bun. Greșit. Crin și Ponta pot să fie proști (și chiar sunt, dacă mă întrebați pe mine) și față de un pol al puterii europene, și față de ăla opus. Incompetența nu este opusul unei anumite competențe. O altă competență e opusul unei competențe. Incompetența nu e pe radar, e în altă ligă, nu se discută despre ea. Nu e luată în considerare, practic nu există.

Scurtând povestea, Crin și Victor s-au maimuțărit în franceză pe 14 iulie. Sarcastic nevoie mare, Ponta a sugerat că o să învețe și germană, că și limba aia se vorbește în Europa de azi. În fine, să zicem că dacă Hollande răspunde cu acceași amiciție declarațiilor ușor patetice de dragoste de la București, alianța cu Franța n-ar fi așa rea. Dar, dacă ar fi să alegeți cu cine să ne aliem, voi pe cine ați alege-

După al doilea război mondial, Franța a devenit ținta glumelor de peste tot. Incapabili să-și apere capitala, francezii n-ar mai fi existat azi dacă nu existau Statele Unite. Se zicea chiar că tancurile franțuzești erau echipate cu oglinzi retrovizoare, ca să vadă și tanchiștii ce se petrece pe front după ce ei au fugit. Germania, pe de altă parte, a ieșit distrusă din război. Cu vreo 8 milioane de morți (marea majoritate bărbați), alte câteva milioane prizonieri de război, orașe în ruine, industrie la pământ și o îngrozitoare marotă în cârcă, Germania s-a scuturat de prejudecăți și a luat-o de la zero. Ba chiar de la minus, având în vedere datoriile uriașe către câștigătorii războiului. Iar acum, după 50 de ani, conduc Europa. Noi chipurile am câștigat războiul dar, după aceiași 50 de ani, suntem proștii proștilor. Nu am nici o îndoială că Germania va fi cea mai tare țară europeană multă vreme de-acum încolo și că Franța, la o adică, poate fi un partener de care să se lipsească. Despre noi ce să mai vorbim- Așa că dați-i înainte, luați-o la mișto pe băsista aia de Merkel. Să alegi să fii de partea Franței în orice dispută cu Germania e ca și când ai alege să-ți iei Renault în loc de Mercedes, cu aceiași bani.

Vizualizări: 108

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: