O mie de locuri neocupate la liceele din Gorj

Aproximativ 1000 de locuri au rămas neocupate în liceele din Gorj după prima repartiţie computerizată. În condiţiile în care liceele de prestigiu din judeţ şi-au ocupat toate locurile puse la bătaie, la alte unităţi de învăţământ foarte multe locuri au rămas vacante în ciuda faptului că au fost admişi candidaţi care au obţinut medii sub 3.00. Doar 11 din cele 80 de locuri pentru romi au fost ocupate.

Circa 3000 de absolvenţi de gimnaziu ştiu deja la care liceu vor merge începând cu anul şcolar 2014/2015. „S-a încheiat prima etapă a repartiţiei computerizate. La nivelul judeţului Gorj, au fost repartizaţi computerizat 2831 de elevi. De asemenea, 226 de elevi au fost admişi la liceele vocaţionale, iar 252 elevi au fost admişi la şcolile profesionale. Din cele 80 de locuri disponibile pentru cetăţenii de etnie rromă, doar 11 au fost ocupate”, a declarat Georgeta Popescu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Judeţean Gorj.

În momentul de faţă, liceele şi şcolile profesionale din judeţ încă mai au disponibile aproximativ 1000 de locuri. „Pentru etapa a doua de repartizare computerizată mai sunt disponibile 559 de locuri. În liceele vocaţionale au rămas neocupate 54 de locuri, iar în şcolile profesionale 308 locuri”, a mai precizat Georgeta Popescu.

Candidaţii care nu au participat la prima repartizare computerizată, precum şi cei care au rămas nerepartizaţi după prima etapă de admitere vor trebui să completeze fişa de opţiuni în perioada 16-21 iulie pentru a putea participa la cea de-a doua etapă de repartizare. Repartizarea computerizată a candidaţilor din a doua etapă a admiterii are loc în data de 24 iulie.

Admişi la liceu cu medii sub 3

După prima etapă de repartizare computerizată liceele de prestigiu din judeţ şi-au ocupat toate locurile prevăzute în planul de şcolarizare pentru anul 2014/2015. Anul acesta, Colegiul Naţional „Ecaterina Teodoroiu” se află pe primul loc în clasamentul liceelor cu cea mai bună medie de admitere, ultima notă la specializarea Ştiinţe ale Naturii fiind 9.00. Printre liceele unde cele mai mici medii de admitere au fost mai mari de 8.50 se numără: Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” (ultima medie la specializarea Filologie a fost 8.79, iar la matematică-informatică 8.57); Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Motru (ultima medie la specializarea Ştiinţele Naturii a fost 8.63) şi Colegiul „Spiru Haret” ( ultima medie la specializarea învăţători- educatori a fost 8.67; ultima medie la Filologie a fost 8.60, iar la Ştiinţele Naturii ultima medie de admitere a fost 8.57).

La polul opus se află liceele unde au fost admişi candidaţi cu medii sub 3.00. Este vorba despre: Liceul Tehnologic Bîlteni- Secţia Mecanică ( ultima medie de admitere a fost 2.41); Liceul Tehnologic Bîrseşti- Profilul Agricultură (ultima medie de admitere a fost 2.92) şi Liceul Tehnologic Tismana- Specializarea Turism şi Alimentaţie (ultima medie a fost 2.93). Candidaţi cu medii cuprinse între 3.00 şi 3.60 au fost admişi la liceele: Colegiul Auto „Traian Vuia” (ultima medie-3.04); Liceul Tehnologic Baia de Fier (ultima medie-3.08); Colegiul Tehnic Mătăsari (ultima medie-3.09); Colegiul Tehnic „Ion Mincu” (ultima medie-3.13); Liceul Tehnologic Peştişani (ultima medie-3.43); Liceul Tehnologic Roşia de Amaradia (ultima medie- 3.46); Liceul Tehnologic Turceni (ultima medie- 3.49); Liceul Tehnologic Turburea (ultima medie-3.5) şi Colegiul Tehnic „Gheorghe Magheru” (ultima medie-3.6).

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că mediile foarte mici de la admiterea în liceu se vor reflecta şi la rezultatele de la examenul de Bacalaureat. „Anul acesta au fost admişi la liceu elevii care au obţinut medii sub 5. Am înţeles că începând de anul viitor nu se va mai permite acest lucru. Faptul că se intră cu medii atât de mici se reflectă în rezultatele de promovare a examenului de Bacalaureat. E foarte greu să ridici la nota 6 un copil care intră la liceu cu medii de 2 şi 3”, a declarat Georgeta Popescu.

Vizualizări: 379

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: