O nouă campanie de vaccinare contra cancerului de col uterin începe astăzi

Campania de vaccinare a fetiţelor de clasa a VI a şi a VII a împotriva cancerului de col uterin va începe astăzi, deşi iniţial fusese programată să înceapă ieri. Aceasta este cea de-a doua campanie de acest gen, după ce prima, cea de anul trecut, s-a dovedit a fi un eşec pentru că foarte mulţi părinţi au refuzat această vaccinare. Reprezentanţii Sănătăţii în Gorj susţin că sunt deja pregătiţi şi speră ca de această dată părinţii să fie mai încrezători. Vaccinul este gratuit.

În judeţul Gorj există aproximativ 4.600 de fetiţe care au vârste cuprinse între 11 şi 13 ani şi care teoretic ar trebui să fie vaccinate împotriva cancerului de col uterin dacă părinţii ar fi de acord. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj speră ca anul acesta numărul părinţilor care sunt de acord cu vaccinarea să crescă faţă de anul trecut având în vedere că şi vârsta de vaccinare a crescut comparativ cu 2008. „Nu ştiu ce să vă spun, nu ştiu care şi cum o să fie vaccinate, anul trecut au fost în jur de 12 fetiţe la nivel de judeţ, sperăm ca anul acesta să crească numărul şi părinţii să se informeze mult mai bine asupra beneficiilor vaccinării”, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Peste 1.500 de doze în Gorj

În ceea ce priveşte vaccinul, acesta a ajuns deja la Târgu Jiu iar medicii aşteaptă să se confirme numărul total de fete care vor fi vaccinate urmând ca în următoarele zile acestea să înceapă procedura.

„În prezent avem 1.756 de doze şi urmează să vedem numărul exact de fete, încă aşteptăm centralizatorul de la medici. Acestea vor fi vaccinate în cabinetele şcolare sub supravegherea medicului cabinetului şi vor fi ţinute sub observaţie circa 15 minute din momentul vaccinării”, a declarat Elena Piţian.

Fetiţele care vor fi vaccinate acum vor fi supuse unor noi vaccinări în ianuarie şi mai anul viitor pentru că vaccinul cuprinde trei doze.

Şcolile au luat deja măsurile impuse, au organizat şedinţe de informare cu părinţii, cu prezentare de filmuleţe în care li s-au prezentat riscul unei astfel de boli. „Noi suntem deja pregătiţi să începem vaccinarea, am făcut şedinţele de informare cu părinţii în prezenţa diriginţilor, s-au întocmit procese verbale şi am trimis deja situaţia la DSP aşa că dacă anul trecut am avut o singură fetiţă, anul acesta avem 9 părinţi care şi-au dat acordul ca fetele lor să fie vaccinate, două la şcoala generală „Sfântu Nicolae”, două la liceul de muzică şi 5 la noi în şcoală”, a declarat Cristina Groza, medic la cabinetul şcolii generale „Alexandru Ştefulescu” din Târgu Jiu.

Calitatea vaccinului, pusă la îndoială

Chiar dacă unii medici sunt total de acord cu această vaccinare sunt şi cadre medicale care au refuzat să practice acest vaccin din varii motive, fie că nu vor să-şi asume responsabilitatea în cazul în care ar întâmpina o reacţie adversă fie nu sunt total încrezători în calitatea vaccinului şi a perioadei de valabilitate. „Ceea ce ne miră foarte tare este numărul prea mare de doze care au ajuns la noi în judeţ pentru că este foarte sigur că nu o să avem atâtea fetiţe care o să fie vaccinate şi atunci ce se întâmplă cu celelalte doze, un vaccin nu poţi să-l plimbi de colo colo că îşi pierde din calitate”, a declarat Marilena Grama, asistentă medicală.

De precizat este şi faptul că vaccinarea fetiţelor se va face în prezenţa părinţilor, vaccinul neavând decât reacţiile unuia obişnuit.  

Vizualizări: 81

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: