Băsescu şi Geoană, în turul doi al alegerilor prezidenţiale

Actualul preşedinte Traian Băsescu şi candidatul PSD Mircea Geoană s-au clasat pe primele două poziţii la scrutinul privind privid alegerile prezidenţiale, potrivit sondajelor de la ieşirea de la urne.

Candidatul Traian Băsescu a declarat, după publicarea rezultatelor exit-poll-urilor, că el şi reprezentantul PNL, candidaţii de dreapta, au câştigat, în primul tur, majoritatea, lucru de care, potrivit preşedintelui în funcţie, trebuie să se ţină cont la formarea Guvernului.

"Astăzi înregistrăm în primul tur al alegerilor prezidenţiale foarte apropiat cu acela pe care l-am obţinut în 2004 într-o alianţă, ceea ce arată un extraordinar progres 2004-2009 faţă de electoratul nostru, faţă de solidaritatea electoratului cu soluţiile noastre. Dacă privim cu atenţie, constatăm că votul electoratului românesc a fost unul profound de dreapta. Candidatul susţinut de PDL, PNŢCD şi alte formaţiuni a obţinut împreună cu candidatul PNL peste 50%, faţă de aproape 34%, cât am obţinut împreună în 2004. Este, în opinia mea, un motiv extrem de serios, ca oamenii politici să ţină cont în alcătuirea viitorului Guvern de opţiunea electoratului românesc", a spus Băsescu.

Candidatul PSD la Preşedinţie, Mircea Geoană, a afirmat, după anunţarea de către televiziuni a estimărilor rezultatelor la vot, că este profund preocupat de tentativele de fraudare şi a mulţumit în special electoratului care a votat cu Crin Antonescu.

Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, după ce rezultatele exist-poll-urilor l-au plasat pe locul trei în cursa prezidenţială, că încă există şansa de a trece în turul doi, recomandând liberalilor să continue numărătoarea paralelă şi acuzând institutele de sondare de manipulare.

"Îi rog pe reprezentanţii mei şi ai PNL la urne să nu ia în seamă aceste sondaje încă o dată mincinoase, sfruntat mincinoase, pentru care cineva va trebui să dea seamă în faţa opiniei publice. Îi rog să nu le facă jocul, să nu fie demoralizaţi, să stea să numere voturile. Avem şansa de a trece în turul doi. Rezultatul alegerilor nu e dat de Vântu, nu e dat de Voiculescu, în complicitate cu Traian Băsescu, ci e dat de votul miilor de oameni care stăteau la cozi interminabile în secţiile de votare în marile oraşe încă la ora 21,00", a susţinut Crin Antonescu.

Exit poll realizat de CURS:

Potrivit CURS, Traian Băsescu a obţinut 33,72 %, iar Mircea Geoană 31,44 % din voturile exprimate.

Candidatul PNL, Crin Antonescu, a obţinut 21,52 % dintre voturi, potrivit sondajului CURS, comandat de TVR.

Candidatul PRM Corneliu Vadim Tudor a obţinut 4,22 %, candidatul UDMR Kelemen Hunor 3,26 %, iar independentul Sorin Oprescu a fost preferat de 3,18 % din alegători, candidatul PNG-CD Gigi Becali 2 %, iar ceilalţi candidaţi au obţinut 0,65%.

Exit-poll realizat de CSOP şi IRES:

Potrivit acestui exit-poll difuzat de B1TV, Traian Băsescu a obţinut 33,2% din voturi, iar Mircea Geoană 30,3% după datele înregistrate până la ora 19.00.

Locul al treilea este ocupat de Crin Antonescu, 22%.

Urmează, pe locul 4, Kelemen Hunor, cu 4,9%.

Potrivit sondajului, după Kelemen Hunor urmează Corneliu Vadim Turdor, cu 4% din voturi.

Sorin Oprescu ocupă locul al şaselea, cu 3,2% iar George Becali, locul al 7-lea cu 1,5%.

Ceilalţi candidaţi au obţinut 0,9% din voturi.

Exit-poll realizat de INSOMAR:

Potrivit exit-poll-ului realizat de INSOMAR şi difuzat de Realitatea TV, Traian Băsescu avea la ora 21.00 32,8% din voturi, iar Mircea Geoană 31,2%.

Conform exit-poll-ului INSOMAR, al treilea clasat este tot Crin Antonescu, cu 21,2%.

Exit-poll realizat de CCSB:

Potrivit CCSB, Traian Băsescu a obţinut 34,0% din voturi , iar Mircea Geoană 30,4%, după datele înregistrate până la ora 21.00.

Crin Antonescu a obţinut 22,4% din voturi.

Independentul Sorin Oprescu a fost preferat de 3,5% dintre alegători.

Vizualizări: 124

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: