O nouă investiţie cu bani străini, la Cărbuneşti

Autorităţile din Târgu Cărbuneşti vor primi peste 20 de mii de franci elveţieni să realizeze un centru social. Lucrările au început deja şi vor fi gata până la sfârşitul acestui an. Investiţia va fi realizată în apropiere de piaţa ridicată de norvegieni pentru comercianţii de haine vechi.

Finanţarea obţinută de la Ambasada Elveţiei a fost parafată în această vară. Banii au ajuns deja în conturile Primăriei Târgu-Cărbuneşti, iar autorităţile au trecut la treabă. „Se lucrează la un centru social, cu o finanţare obţinută de la Ambasada Elveţiei, de 22 de mii de franci elveţieni şi cu o cofinanţare obţinută de Primăria Târgu-Cărbuneşti, de 24 de mii de lei. Vom avea acolo toalete publice, trei cabine de duşuri, două maşini de spălat pentru persoanele cu nevoi din oraş”, a explicat primarul Dănuţ Birău.

Edilul a explicat şi cum s-a ajuns la această investiţie străină în oraşul pe care îl conduce: „Avem o comunitate de etnie romă care reprezintă 12% din populaţie. Ei au fost «ambasadorii» ţării noastre în aceste ţări. Le-au dus oamenilor ideea că sunt persoane care trebuie ajutate. Am încercat şi noi să profităm de lucrul acesta şi am intrat în legătură cu dumnealor. Chiar în vară, când am fost la Ambasada Elveţiei şi am spus că sunt primarul din Târgu-Cărbuneşti, oamenii au spus că 90% din finanţare este aprobată, pentru că suntem serioşi”.

Un alt obiectiv, cu sprijinul norvegienilor, ar putea fi pus pe picioare în Târgu-Cărbuneşti. Din gunoi s-ar putea realiza biogaz sau energie electrică. „Tot cu Norvegia suntem în discuţii pentru că ei deschid nişte granturi pentru producerea biogazului din gunoi menajer şi noi, cum avem staţia de transfer gunoaie, am aplicat pentru un astfel de grant. Pe 24 octombrie o să merg la Bucureşti, la o întâlnire cu reprezentanţii firmei din Norvegia. Ei ne oferă consultanţă şi dacă reuşim să aducem o astfel de instalaţie ca din gunoi să producem energie electrică, o mare parte din bugetul cheltuit pentru plata utilităţilor se va duce pe alte investiţii”, a mai explicat edilul Dănuţ Birău.

Vizualizări: 2,606

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: