O nouă tehnologie de la FIFA va depitsta ofsaidurile de la Cupa Mondială din Qatar

FIFA va introduce o nouă tehnologie pentru a îmbunătăți depistarea ofsaidurilor la Cupa Mondială din Qatar de anul acesta. Aceasta presupune folosirea unui sistem de camere de urmărire a membrelor şi un senzor amplasat în minge.

FIFA a anunţat că este gata să lanseze tehnologia semi-automatizată pentru depistarea ofsaidurilor (SAOT), care utilizează mai multe camere pentru a urmări mișcările jucătorilor plus un senzor aflat în minge și va afișa rapid imagini 3D pe ecranele stadionului pentru a-i ajuta pe fani să înțeleagă decizia arbitrului.

Este a treia Cupă Mondială la rând în care FIFA introduce noi tehnologii care să vină în ajutorul arbitrilor. Tehnologia liniei de poartă a fost gata pentru turneul din Brazilia din 2014, după o eroare notorie de arbitraj din 2010. În 2018, în Rusia a fost lansat un instrument de analiză video pentru a-i ajuta pe arbitri să judece evenimentele importante din meciuri, a precizat Tech Xplore.

Noul sistem de ofsaid promite decizii mai rapide și mai precise decât se iau în prezent cu sistemul Video Assistant Referee (VAR), chiar dacă în cadrul Cupei Mondiale din 2018 nu s-au comis greșeli majore în cazul deciziilor de ofsaid. „Deși aceste instrumente sunt destul de precise, această precizie poate fi îmbunătățită”, a spus Pierluigi Collina, care conduce programul de arbitraj al FIFA și a lucrat la finala Cupei Mondiale din 2002, în era pre-tehnologiei.

Fiecare stadion din Qatar va avea 12 camere sub acoperiș sincronizate pentru a urmări 29 de puncte de date pe corpul fiecărui jucător de 50 de ori pe secundă. Datele sunt procesate cu ajutorul inteligenței artificiale pentru a crea o linie de ofsaid 3D care îi este trimisă echipei de oficiali VAR. Un senzor din minge urmărește accelerația acesteia și oferă un „punct de lovitură” mai precis (momentul în care este jucată pasa decisivă) pentru a se alinia cu datele liniei de ofsaid, a precizat directorul de inovație al FIFA, Johannes Holzmüller.

Asigurarea că cel mai mare eveniment al fotbalului este o vitrină pentru progresul tehnologic (și evită erorile evidente care există în tradiția Cupei Mondiale) a fost de multă vreme un obiectiv al FIFA.

Galerie foto



Vizualizări: 242

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sport:

Citește și: