O nouă tranşă de fonduri pentru primăriile afectate de inundaţii

Gorjul face parte din cele 25 de judeţe cărora Guvernul le-a alocat bani, din Fondul de rezervă, pentru combaterea efectelor inundaţiilor. Banii vor fi folosiţi pentru refacerea infrastructurii hidrotehnice, a terasamentelor şi malurilor de apărare, a drumurilor, podurilor şi podeţelor. La nivelul judeţului Gorj, circa 10 primării aşteaptă bani pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor din lunile iunie-iulie. Printre acestea se află şi comunele Prigoria, Baia de Fier şi Roşia de Amaradia.

Judeţul Gorj a primit, săptămâna trecută, suma de 1,099 milioane lei, din Fondul de rezervă. Banii sunt destinaţi refacerii infrastructurii hidrotehnice, terasamentelor şi malurilor de apărare, structurii drumurilor judeţene, comunale, a podurilor, podeţelor şi digurilor din localităţile afectate de inundaţiile şi alunecările de teren produse în acest an. Potrivit prefectului Gheorghe Paraschiv, în momentul de faţă, nu se ştie care dintre primării vor intra în posesia fondurilor, situaţia urmând să fie cunoscută după publicarea Hotărârii de Guvern în Monitorul Oficial. Este pentru a doua oară, în acest an, când Guvernul a alocat fonduri pentru localităţile afectate de inundaţii şi alunecări de teren. „În luna iulie, Gorjului i-a fost alocată suma de aproximativ 10 milioane de lei. În şedinţa de săptămâna trecută ni s-a alocat circa un milion de lei. Banii vor fi folosiţi strict pentru refacerea efectelor fenomene meteorologice. Aşteptăm să vedem publicarea hotărârii în Monitorul Oficial ca să ştim exact care unităţi administrativ-teritoriale vor primi banii”, a declarat Gheorghe Paraschivu, prefectul judeţului Gorj.
Pagubele au fost estimate în baza evaluărilor detaliate făcute de către autorităţile administraţiei publice locale şi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. Printre localităţile care aşteaptă bani de la Guvern, în vederea combaterii efectelor inundaţilor, se află şi Baia de Fier, Prigoria şi Roşia de Amaradia. „Aşteptăm Hotărârea de Guvern de câte luni. Sperăm să fim prinşi şi noi, cu fonduri. Este o alunecare de teren la intrare în satul Negoieşti şi este foarte urgent să intervenim pe acel drum pentru ca, pe timpul sezonului rece, oamenii să nu rămână izolaţi”, a declarat Iuliana Iliescu, primăriţa comunei Prigoria. Probleme majore sunt şi la Roşia de Amaradia, fiind pusă în pericol infrastructura unei şcolii din Rugetu. „Încă nu ştim dacă suntem pe listă, dar avem nevoie urgentă de fonduri. Avem o alunecare de teren în satul Rugetu, este în pericol să fugă versantul de lângă şcoală şi să afecteze şcoala. Trebuie să facem o consolidare de mal, drumul care duce spre biserică este blocat pentru că a fugit o parte din versantul dealului, iar oamenii sunt nevoiţi să ocolească vreo 2 kilometri”, a declarat primarul Liviu Cotojman.

Vizualizări: 308

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: