O primărie din Gorj a concesionat 11 munți

O localitate din județul Gorj face bani frumoși de pe urma concesionării pășunilor alpine. Este vorba de primăria Tismana, care deține suprafețe uriașe de pășuni în munte și pe care le concesionează crescătorilor de animale din localitate. Săptămâna trecută, primăria a concesionat, pe termen lung, peste 1000 de hectare de pășune montană.

Un număr de 13 crescători de animale din Tismana au solicitat primăriei concesionarea unei pășuni alpine din munții localității. Repartizarea celor libere de contract s-a făcut în baza unei licitații. ”Am avut joi licitație pentru concesionarea a 11 munți. Este vorba de aproximativ 1100 de hectare de munte care s-au închiriat la Tismana, pășunile alpine. Ca să exemplific, am concesionat munți precum Oslea, Oslița, Bou 1, Bou 2, Stâna Ursului”, a declarat Marian Slivilescu, primarul orașului Tismana.

Munții, așa cum spun autoritățile locale, au fost concesionați pe 10 ani. Administrația locală a precizat că nu toți solicitanții au reușit să concesioneze pășunile alpine puse la dispoziție de această dată. Cei care s-au înscris la licitația de săptămâna trecută nu au putut solicita mai mult de un munte, așa cum prevede un regulament al Consiliului Local. ”A fost licitație în plic și, din câte am văzut, nu s-a depus nicio contestație, ceea ce înseamnă că nu au fost nemulțumiți. Au rămas vreo 2 competitori fără munte. Pentru noi, este o sursă importantă de venituri. Anul trecut, ne-au adus venituri de 700 mii lei. Anul acesta nu știu, pentru că nu am făcut parte din comisie. Este posibil să fie mai mari, pentru că percepem și impozit pe teren, conform Codului Fiscal. Prețul e mic, dar sunt suprafețele mari. Până în 2016 nu plăteau”, a explicat primarul din Tismana.

Pășunile alpine nu pot fi concesionate de fermieri decât dacă sunt din localitate și au mai mult de 5 ani vechime în domeniul creșterii animalelor, dovedită cu documente de la Registrul Național al Exploatațiilor. De asemenea, trebuie să aibă cel puțin 6 oi pentru fiecare hectar solicitat. Orașul Tismana mai deține încă 4 munți, care au fost concesionați în 2018.

Vizualizări: 3,851

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: