Oameni și câini

Nu trebuie să fii iubitor de animale ca să oprești mașina atunci când ai lovit un câine sau o pisică și să-l duci la un veterinar, în caz că se mai poate face ceva. Nici măcar nu trebuie să crezi în Dumnezeu. Trebuie doar să ai respect pentru viață. În termeni deloc băbești sau exagerat de religioși, în privința asta suntem egalii mamiferelor, ba chiar ai insectelor: avem o viață. Cel mai probabil, una singură. Proverbul cu ”ce ție nu-ți place” se aplică și aici. Nu cred că v-ar plăcea să fiți lăsați să agonizați pe marginea drumului, dacă ați avea un accident care v-ar face incapabili să vă mai deplasați. Un câine lovit de mașină și imobilizat poate să reziste în chinuri chiar și 5-6 zile în locul unde i s-a întâmplat.

Nu știu asta din statusuri de pe Facebook. O știu că am trecut prin ea, din păcate. Acum o săptămână mi-am cheltuit ultimii bani, bașca ultimele resurse de energie, plimbându-mă prin tot orașul (ba în brațe, ba cu el în mașină) cu un câine care stătea de două zile pe marginea unui drum din centrul capitalei, lovit de mașină. Trei radiografii (primele două nu erau concludente) și o operație nu l-au ajutat. Câinele, prea șocat ca să mai mănânce, a murit la o săptămână după ce-l găsisem. Acum am altul chiar și mai șifonat și deja mă pregătesc să mă împrumut ca să-l rezolv și pe ăsta. Stă tot de vreo două zile pe un drum. Niște autointitulați iubitori de animale i-au făcut un pustiu de bine și l-au mutat din drum într-o curte părăsită și plină de moloz. Câinele agonizează și a avut ghinionul să fie lovit de mașină vineri noaptea. Moment prost. Abia azi (n.r. - materialul a fost scris ieri, luni)  îl pot duce la radiografii.

Aș avea, însă, de mers la serviciu. Nu-mi face nici o plăcere să stau cu câini care nu sunt ai mei și de rănirea cărora nu sunt responsabil prin spitale. Așa că vă rog, nu mai lăsați câini loviți pe marginea drumurilor.

Vizualizări: 171

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: