Oameni și câini

Veți vedea, poate, prin presa de azi, următorul titlu: ”Un copil a fost ucis de câini în Parcul Tei din București”. Aruncați repede ziarul ăla, pentru că minte. E complet neadevărat că un copil (sau un om, că tot veni vorba) a fost omorât într-un parc din capitală. E adevărat, din păcate, că un copil a fost ucis de câini pe o proprietate privată din capitală. Mi-e greu să și scriu despre așa ceva. Copiii la patru ani nu sunt, săracii, foarte responsabili sau conștienți de pericole. Nu e vina copilului că a trecut prin spărtura din gard, nu e vina câinilor care l-au atacat. Asta ca să stabilim clar. Copilul, săracul, a suferit imens. Dar câinii (care acum au fost eutanasiați în masă, deși majoritatea păreau foarte prietenoși cu toată lumea care umpluse curtea respectivă, după incident), oricât de dur și revoltător ar suna, sunt și ei victimele oamenilor care trebuiau să aibă grijă de copil.

Cine e de vină? Responsabilii de copiii care nu se pot apăra singuri, că-i lasă să umble singuri pe terenuri virane necălcate de pasul omului, în primul rând. Câinii sunt doar unul dintre sutele de lucruri care pot omorî un copil lăsat nesupravegheat într-un oraș infect ca Bucureștiul. Nu le putem eutanasia pe toate, oameni buni!

Cine e de vină pentru câinii? Oamenii proști, în sensul de needucați. În special ăia de la țară. Cine stă la casă știe. Îi vede încărcând cățeii în mașini cu destinația ”tomberon / oraș” sau pur și simplu scoțându-i în fața casei. Oamenii ăștia trebuie amendați. Și obligați să sterilizeze orice animal pentru care nu au acte. Altfel, nu vom putea noi să eutanasiem (ce să mai zic să adăpostim) cât vor putea ei să arunce.

Important e, însă, să ne asumăm un lucru: că nici câinii, nici copiii, nu sunt de vină pentru că niște câini mușcă sau chiar ucid niște copii. Indiferent cât de departe ne-am duce și pe ce căi, directe sau indirecte, ne-am îndrepta, de vină sunt, cu siguranță, niște adulți. Ar fi mult mai rentabil să ne revoltăm împotriva lor decât împotriva câinilor, nu credeți? Nu de alta, dar câinii sunt animale, deci nu înțeleg prea multe. Niște animale foarte bune, care au și salvat mulți copii, că tot veni vorba. Iar genocidul nu face cinste nici unui popor, nici chiar atunci când e vorba despre animale, nu de oameni.

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: