Oamenii din Roşia Jiu se tem că vor muri de inimă

Situația celor câteva familii din satul Roșia Jiu, comuna Fărcășești, este departe de a fi rezolvată de către companiile miniere care desfășoară activitate în zonă. Oamenii trăiesc în condiţii greu de suportat, cu un nivel de zgomot de 91 de decibeli și zi și noapte, deși maximul admis este de 65 decibeli. De ani de zile își caută dreptatea prin tribunale și cer să fie strămutați, nu oriunde, ci în cartierul Vărsături.

Cei câţiva localnici spun că societățile miniere îi tot amână și îi pun pe drumuri pentru tot felul de hârtii. ”În loc să ne rezolve problema acum, drept recompensă, ne surzesc tot timpul pentru că lucrează la șapte zile. L-au strămutat pe vecinul meu și au montat un capăt de acționare al benzii la câţiva metri de casa noastră. Sunt cardiac și eu și soția mea, nu mai putem trăi în asemenea condiții”, a declarat Ion Vâlceanu, localnic.

Vrea casă la Vărsături

Acesta spune că ar fi dispus să accepte strămutarea însă doar dacă i se face casă în cartierul Vărsături, lângă vecinii săi. ”Nu se mai poate trăi aici, e un praf și o mizerie de neînchipuit. Am surzit din cauza lor, mă tem că o să mor de inimă cum au murit și câțiva vecini de-ai mei. Le-am cerut să-mi facă casă, să mă mute la Vărsături, unde i-a mutat și pe vecinii mei. Eu am casă mare cu 12 camere, pomi și vie, nu pot să o dau pe nimic”, a precizat Ion Vâlceanu. În prezent, la Roșia Jiu mai sunt în jur de 15 gospodării. În zona respectivă își desfășoară activitatea și Societatea Națională a Lignitului Oltenia prin cariera Roșia dar și Complexul Energetic Rovinari.

Sesizări la primărie

Oamenii spun că au sesizat această problemă și primăriei Fărcășești însă fără nici un răspuns până în prezent. ”Toți cei care mai suntem în sat i-am semnalat această problemă primarului în scris în luna ianuarie a acestui an însă nici până în ziua de azi nu ne-a răspuns”, a declarat Ion Vâlceanu. Primarul Dănuţ Bălu spune că oamenii vor primi răspuns în perioada imediat următoare. ”Am primit sesizarea, o să primească răspuns în perioada următoare, după ce va fi analizată de personalul specializat din primărie”, a declarat Dan Bălu, primarul din Fărcășești.      

Vizualizări: 127

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: