Obiceiurile de iarnă încă incerte, nu interzise. Reacție: "Să nu ne fure Crăciunul”

Anunțul DSP Gorj că au fost interzise obiceiurile de iarnă a pus pe jar întregul județ. Nu doar primarii și colindătorii, ci și reprezentanții Prefecturii. Aceștia susțin că nu a fost luată încă o decizie și că aceasta va fi luată după ce se va discuta cu oficialii de la „centru”. Dacă vor avea loc pițărăii, obicei cu tradiție în ajunul Crăciunului, atunci vor fi stabilite norme clare de siguranță. Dacă vor fi interzise aceste manifestări în perioada sărbătorilor de iarnă, șefii județului promit să informeze oamenii. În alte județe au fost găsite soluții pentru respectarea tradițiilor în condiții de pandemie.

Informația transmisă de reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Gorj, potrivit căreia este interzis să se mai organizeze obiceiurile de iarnă, a stârnit controverse și un întreg scandal, iar Prefectura a venit cu lămuriri.

Nu se poate vorbi, cel puțin în acest moment, de o astfel de interdicție. „Deocamdată este puțin prematur să luăm o astfel de decizie, mai ales că această decizie se poate lua fie prin hotărâre de Comitet Județean pentru Situații de Urgență, în cazul în care considerăm că există un risc crescut de infectare la nivelul județului, sau se poate lua prin hotărâre de Guvern. Hotărârea de prelungire a stării de alertă va conține și măsuri speciale în ce privește obiceiurile. Dacă se vor ține, vor fi specificate și condițiile în care se vor ține. E posibil să se ia în considerare incidența la nivelul județelor sau, dacă nu se vor ține aceste obiceiuri, va fi un articol special pentru asta”, a explicat Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj.

Un val de reacții a venit și de la primarii zonelor unde pițărăii se organizează din străbuni. Edilii au transmis că nu au primit nimic oficial și nu știu dacă aceste obiceiuri vor mai avea loc sau nu. „Autoritățile trebuie să clarifice cât mai repede situația din județul Gorj (și nu numai) privind păstrarea obiceiurilor și tradițiilor strămoșești ale românilor! Românii trebuie să știe ce și cum vor proceda în pițărăi, un obicei străvechi și permanent pe meleagurile noastre. Nu există, la acest moment o hârtie oficială prin care cetățenii să știe ce e voie și ce nu în perioada de "colindeți", dacă au sau nu voie să țină această tradiție veche. Așteptăm și noi lămuriri”, a fost mesajul primarului din Drăguțești, Ion Popescu.

„Stimați locuitori ai comunei Polovragi, noi așteptăm reglementările unitare în ceea ce privește desfășurarea colindețului. Vă rugăm să aveți răbdare”, a fost îndemnul primarului din Polovragi, Gheorghe Epure.

Părerile oamenilor sunt însă împărțite. „Vrem tradițiile de sărbători. România are obiceiuri frumoase şi trebuie respectate! Nu le respectăm, se pierd, dar şi trebuie să respectăm și măsurile de protecție împotriva Covidului, să purtăm mănuşi şi măşti, să păstrăm distanța pentru că nu vom fi legați unul de altul”, a spus o femeie. „Sunt pentru păstrarea tradițiilor de sărbători. Și e corect, cei responsabili trebuie să anunțe populația, nu să ne fure Crăciunul”, a fost părerea unui localnic din Drăguțești. „Vrem să se păstreze tradiția aceasta. Este in aer liber, stăm distanțați, cu mască. Așa, dacă stăm să ne gândim, aglomerație este și în Mall, și în magazine”, a spus un alt localnic.

„Traditiile rămân veșnic, dar sănătatea noastră este mai importantă decât orice. Nu sunt de acord sa se mai țină tradițiile de pițărăi. La Văleni. vin peste 450 de persoane. Eu nu vreau să risc”, a spus o femeie.

Autoritățile din Gorj speră totuși ca obiceiurile să aibă loc, cu respectarea măsurilor de protecție, mai ales că județul nostru este în scenariul verde, având o incidență de sub 1,5 cazuri de Covid 19 la mia de locuitori.

Vizualizări: 4,132

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: