Obțineți tufe noi de muşcată din tulpina fără frunze

Mușcatele sunt plantele decorative cele mai des întâlnite pe pervazuri dar şi în grădini. Aceste flori au aspect decorativ deosebit având florile cu nuanțe diferite, înconjurate de frunzele verzi, fiind o încântare în perioada lor de înflorire.

Odată cu trecerea timpului sau din cauza deficitului de lumină și nutrienți, mușcatele își aruncă deseori frunzele şi tulpinile lor devin goale și capătă un aspect inestetic. Chiar dacă primul impuls este să scăpaţi de aceşti lăstari, ar fi bine să nu îi tăiaţi de tot ci să lăsați 4-5 muguri viabili pe tulpină, de aproximativ 5 cm în înălțime. După tăiere ar fi bine să fertilizați planta cu un îngrășământ mineral complex sau bogat în azot, deoarece azotul stimulează creșterea masei vegetative.

Nu ar strica să udați planta cu soluție antinfungică iar tăietura nu trebuie prelucrată pentru că ea se va usca și se va vindeca fără intervenția noastră. Peste 1.5-2 luni ciotul se va transforma într-o tufă de muşcată frumoasă.

Dacă doriţi să creaţi o plantă nouă nu aruncați tulpina tăiată, deoarece ea reprezintă un material excelent pentru înrădăcinare. Luați 10 cm de tulpină, care să conțină și vârful plantei și rupeți aproape toate frunzele de pe ea. Îndepărtați neapărat florile și bobocii, dacă acestea sunt prezente, pentru ca ele să nu consume toți nutrienții. Puneți planta deoparte pentru 2-6 ore, ca să se usuce secțiunea de la baza ei, astfel veți preveni pătrunderea bacteriilor patogene. Cel mai bine ar fi să înrădăcinați butașul direct în sol, fără să-l puneți în prealabil într-un pahar cu apă, așa cum se proceda în trecut cu unele soiuri de mușcate. Realizați o adâncitură în sol, puneți butașul în ea și bătătoriți ușor solul.

Ca să preveniți contaminarea butașului, puteți să udați solul cu soluție antifungică, astfel veți reduce riscul de apariție a putregaiului și altor boli. Ca să obțineți un rezultat bun, nu puneți butașul într-un loc expus la razele solare directe, ci în unul semiumbrit. Pentru rezultate sigure puteți să puneți ghiveciul cu butașul într-o pungă de plastic, dotată cu fermoar, ca să creați condițiile de seră: în acest caz trebuie să aerisiți periodic planta.

Vizualizări: 8,190

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: