Oficial: Habitu, denunţătorul lui Floarea la DNA

Omul de afaceri gorjean Aristică Doru Şerban zis Habitu a scăpat cu o condamnare cu suspendare în dosarul în care a fost acuzat de cămătărie şi şantaj pentru că l-a denunţat la DNA pe un alt om de afaceri, Dan Floarea. Habitu a recunoscut public că în septembrie a dat 5 ore declaraţii la DNA Craiova, unde a scris 30-40 de pagini despre afacerile lui Dan Floarea. Judecătorii Curţii de Apel Craiova, cei care au stabilit pedeapsa lui Habitu, au invocat articolul 19 din legea 682/2002, care se referă la reducerea pedepselor pentru cei care denunţă afacerile altor persoane. Până acum, Dan Floarea părea cel protejat de procurorii gorjeni, ca urmare a denunţurilor depuse împotriva lui Habitu. Zilele trecute însă, Floarea a fost trimit în judecată de DNA pentru prejudicierea unor companii de stat din energie. Mai mult, în această săptămână, ICCJ va pronunţa un prim verdict în „dosarul Peştişani”, în care Floarea este inculpat alături de senatorul Dian Popescu, primarul Pavel şi alţii.

Instanța de la Craiova l-a achitat pe Habitu de acuzația de camătă și, în plus, a decis ca el să nu se mai întoarcă după gratii, în condițiile în care fusese arestat preventiv aproape un an. El a fost condamnat cu suspendare pentru alte infracţiuni şi la despăgubirea soților Floarea cu câte 2.500 de euro, iar statului să-i plătească evaziunea de 350.000 de lei, toată sentința fiind pronunțată și în baza unui articol 19 din legea 682/2002, o lege pentru protecția martorilor. Articolul cu pricina l-a scăpat pe Habitu de pușcărie în schimbul colaborării cu organele judiciare. Potrivit acestui articol, persoana care a comis o infracțiune gravă, iar înaintea sau în timpul urmăririi penale ori al judecății denunță sau facilitează identificarea si tragerea la răspundere penală a altor persoane care au săvârșit astfel de infracțiuni beneficiază de reducerea la jumătate a limitelor pedepsei prevăzute de lege. Esenţial a fost însă ca Aristică Doru Şerban să denunţe infracţiuni grave, iar informaţiile date să ducă la aflarea adevărului şi la recuperarea unor sume importante de către stat.

Țepele lui Floarea

Încă de când a fost ridicat de mascați și arestat preventiv în dosarul său, în baza denunțului făcut de Floarea la vreme respectivă, pe același model ca al lui Habitu de acum, Aristică Doru Șerban spunea că știe multe despre afacerile prietenului său și că, la momentul potrivit va vorbi despre ele. Între timp, Floarea a ajuns să își vadă numele trecut pe două dosare penale, în primul dintre ele, cel al „lotului Peștișani”, așteptând verdictul joia aceasta. Coincidență sau nu, și la Habitu și la Floarea instanțele de judecată au amânat de câteva ori pronunțarea verdictului, pentru Floarea magistrații amânând încă de la mijlocul lunii septembrie sentința pe care o așteaptă atâta lume, în dosar fiind implicați și politicieni care își pot pierde funcțiile dacă vor fi găsiți vinovați de comiterea vreunei ilegalități.

În așteptarea verdictului de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Floarea s-a mai trezit acum trimis în judecată într-un al doilea dosar penal, cel în care este inculpat și nașul său, fostul consilier prezidențial al lui Ion Iliescu și senator de Bacău, Cătălin Voicu, cel pe care încercase să-l combine și în afacerea de la Peștișani cu 200.000 de euro. În dosarul de acum patronul de la Tech Safety este judecat pentru un prejudiciu de peste un milion și jumătate de euro creat la Electrica, după ce, în urma telefoanelor date de Voicu, firma de stat a achiziționat de la finul acestuia echipamente de protecție a muncii la prețuri mai mari și de 25 de ori decât prețul pieței. Acum rămâne de văzut dacă în cazul vreunei eventuale condamnări și în situația lui Floarea judecătorii vor ține cont sau nu de articol 19 din legea 682/2002…

Vizualizări: 150

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: