Oficial: Ilegalităţile de la SNLO, inventate de Curtea de Conturi

Tribunalul Gorj a anulat parţial raportul Curţii de Conturi cu privire la companiile din minerit şi energie, printr-o decizie pronunţată vineri, 25 aprilie 2014. Judecătorii au constatat că ajutorul de stat de care a beneficiat fosta Societate Naţională a Lignitului Oltenia a fost unul legal. Decizia este în favoarea foştilor directori Daniel Burlan şi Daniel Olaru, de la care actuala conducere a Complexului Energetic Oltenia ar fi vrut să recupereze trei milioane de RON, pe care Curtea de Conturi îi calculase ca prejudiciu. Un alt punct al raportului Curţii de Conturi, desfiinţat de judecători, se referă la finanţarea clubului Pandurii. Suma de 8 milioane de RON a fost acordată legal, spun judecătorii, astfel că procesul prin care directorul CE Oltenia ar fi vrut să recupereze banii de la Pandurii ar putea rămâne fără obiect. Rămâne de văzut dacă decizia Tribunalul Gorj privind anularea parţială a raportului Curţii de Conturi va fi menţinută de următoarele instanţe.

„Anulează încheierea nr. 87 din 02.08.2012, anulează parţial decizia nr. 13/08.06.2012 cu privire la măsurile dispuse la pct. I2, II5, II6, II 8 şi II10 emisă de Curtea de Conturi a României, precum şi Raportul de control nr. 4235 din 09.05.2012”, a decis Tribunalul Gorj.

Finanţarea clubului Pandurii a fost legală

Una din deciziile Curţii de Conturi se referea la modul de finanţare al echipelor Pandurii Târgu Jiu şi Minerul Motru, cu sumele de 8 milioane respectiv 800.000 de lei. Pornind de la această constatare, în anul 2013 managerul privat al CE Oltenia, Laurențiu Ciurel, a extins controlul şi a constatat că în anii 2009 – 2011 Clubul Pandurii ar fi fost finanțat ilegal cu 19,8 milioane de lei. Ulterior, CE Oltenia a intentat acțiune în instanță pentru recuperarea sumei respective, procesul fiind suspendat până când va fi dată o sentinţă definitivă cu privire la raportul Curţii de Conturi. Surse judiciare susțin că dacă verdictul va fi menținut și de către Curtea de Apel Craiova în urma unei eventuale contestații, procesul intentat de CEO pentru recuperarea de la Clubul Pandurii Târgu Jiu a sumei de 19,8 milioane lei rămâne fără obiect întrucât plățile au fost făcute legal. Mai complicat va fi pentru șefii CEO să justifice cei 300.000 de lei plătiți de unitate ca taxă de timbru în acest proces, bani care nu vor mai fi recuperați, indiferent de verdictul  de la Craiova.

Adevărurile lui Condescu

Fostul președinte de la Pandurii, Marin Condescu, a declarat încă din momentul în care Curtea de Conturi a făcut public raportul respectiv că plățile de la unitățile din minerit și energie din Oltenia către clubul de fotbal s-au făcut legal. "Este aceeaşi placă pe care Curtea de Conturi o pune de ani de zile poate şi pentru că celor care fac o asemenea descoperire li s-ar cuveni o primă. Ei probabil se conduc după alte reguli şi uită că au pierdut procesele cu noi în fiecare an. Toate cheltuielile acestea sunt prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă şi sunt aprobate prin ordin de ministru. Ele sunt făcute încă de pe vremea când actualul preşedinte al Curţii de Conturi era prim-ministru şi nu cred că domnul Nicolae Văcăroiu uită că nu se face nimic ilegal în acest domeniu", spunea Marin Condescu în februarie 2013, după ce raportul Curții de Conturi a devenit public, astfel de discuții apărând în fiecare an, după fiecare raport al celor de la Curtea de Conturi.

Veste bună pentru Burlan şi Olaru

Un alt punct din raportul Curţii de Conturi, desfiinţat de Tribunalul Gorj, se referă la un ajutor de stat primit de SNLO în perioada 2006-2008 pentru stingerea unor datorii şi pentru modernizări. Ajutorul de stat de 271 de milioane de RON a salvat la vremea respectivă SNLO de la un posibil faliment.

Concret, Consiliul Concurenţei a aprobat în decembrie 2006 ca o parte din ajutorul de stat, mai exact 108 milioane de RON, să fie folosit pentru programul de modernizări al carierelor miniere. În final, statul nu a reuşit să se ţină de cuvânt, iar la SNLO au ajuns doar 48 de milioane RON. Ei bine, şi din această sumă, 11 milioane de RON au intrat în conturile SNLO abia în 2009, guvernul invocând „constrângerile bugetare” pentru a justifica întârzierea. Pentru că statul a dat banii cu întârziere, Curtea de Conturi susţine acum că suma nu se mai încadra la ajutor de stat, ci la subvenţii şi transferuri bugetare, unde se aplică o cu totul altă legislaţie. Ca atare, reductoarele achiziţionate în cadrul programului de modernizare ar fi trebuit livrate până la finele anului.

Inspectorii de la Curtea de Conturi s-au pus pe calculat şi au constatat că suma primită ca ajutor de stat în 2009 ar fi trebuit restituită pentru că reductoarele nu au fost livrate până la 31 decembrie. Mai mult, inspectorii Curţii de Conturi au constatat că SNLO datorează bugetului aproape încă o dată suma respectivă, deoarece pe perioada 31 ianuarie 2010 (când suma ar fi trebuit returnată bugetului) şi aprilie 2011 (când au fost livrate reductoarele), au fost calculate următoarele accesorii: 707.629 RON majorări, 1.187.067 RON dobânzi, 1.192.633 lei penalităţi. În total, 3.087.329 RON. Laurenţiu Ciurel, actualul director al CE Oltenia, s-a gândit că ar trebui să recupereze cele trei milioane de lei noi de la foştii directori, motiv pentru care a trimis notificării la domiciliile lui Daniel Burlan şi Daniel Olaru.

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: