Oierii din Tismana îşi vând animalele pentru că nu au bani de păşune

Crescătorii de ovine din Tismana sunt nemulţumiţi de faptul că primăria face licitaţie pentru păşunile din munţi. Ei spun că preţul de pornire al licitaţiei este foarte mare şi există riscul ca ei să nu îşi poată permite aceste terenuri şi că, mai mult ca sigur, alţi oieri din alte localităţi vor primi concesionarea acestora. În aceste condiţii se gândesc să renunţe la animale.

Până anul trecut, primăria Tismana încheia contracte de închiriere cu oierii din zonă pentru păşunile munţilor, pentru perioada transhumanţei. Începând din acest an, potrivit unei ordonanţe trebuie efectuată licitaţie publică cu strigare pentru concesionarea acestora. Preţul de pornire stabilit de Consiliul Local din Tismana este de 75 de lei pe hectar.  Ciobanii spun că preţul este prea mare şi că există riscul să nu îşi poată permite concesionarea acestor păşuni.

Ca urmare se gândesc chiar să renunţe la animale, dacă nu vor reuşi să obţină terenurile.

Mai mult decât atât, dacă nu obţin aceste contracte nu vor mai putea beneficia nici de subvenţii de la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Gorj, care oferă acest sprijin în baza contractului de concesiune. „Nu suntem de acord cu licitarea păşunilor. Am auzit că vor veni şi alţii din altă parte, care o să dea mai mult. Consilierii au stabilit un preţ prea mare şi am înţeles că pas-ul este de 25 de lei. Noi nu vom avea bani să plătim aşa mult. Nici subvenţiile pentru fiecare oaie nu le-am primit pe anul trecut. Dacă se va ajunge în situaţia în care vom rămâne fără păşune voi vinde oile”, a spus Nicu Ocolişanu din Tismana care deţine circa 100 de oi. 

Reprezentanţii Primăriei susţin că acestea sunt procedurile legale pentru obţinerea păşunilor şi că se va face o licitaţie cu strigare. Cel care va oferi preţul cel mai mare câştigă. „Oierii din Tismana vor participa la o licitaţie deschisă cu strigare în data de 21 martie. Noi nu lăsăm la preţul pe hectar, aşa a fost hotărât în şedinţa de consiliu local, aşa rămâne. Cine oferă cel mai mult va primi contractul”, a spus Marius Seceleanu, viceprimarul din Tismana. 

Vizualizări: 165

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: