Robert Gavrilescu vrea să aibă acces la biserică

Dacă ai probleme cu autorităţile locale, Gorj TV te ajută să găseşti soluţia. Sună la 0353-806.660 sau vino la sediul televiziunii din Târgu Jiu, str. Traian, nr. 5 (Casa de Cultură a Sindicatelor) şi spune ce probleme ai!

Întrebare: Ce trebuie să fac pentru a putea avea acces în anumite instituţii şi lăcaşuri de cult, dat fiind faptul că eu sunt imobilizat, iar acestea nu sunt prevăzute cu rampe ?

„Vreau să atrag atenţia celor care se ocupă de oraşul Târgu Jiu în special, pentru că la biserici şi la multe instituţii rampele de acces sunt foarte rău făcute sau nu există deloc. Începând cu farmacii, sunt nişte rampe extraordinar de grele, cred că nici un om normal nu poate să le urce.

O altă problemă este lipsa rampelor la biserici, unde noi, persoanele cu handicap, am ajunge mult mai des decât am ajunge la o secţie de poliţie, sau o farmacie sau o primărie. Ori eu nu am posibilitatea asta, nu am văzut nici o biserică accesibilizată pentru persoanele cu handicap. Am avut o problemă la poliţia din Târgu Jiu, la schimbarea certificatelor, unde trebuia să cobor o scară foarte abruptă. Am stat aproape o oră, nimeni nu m-a băgat în seamă. La o biserică mi-aş dori să ajung mai des, pentru că aş dori să aprind o lumânare, să mă rog. Nu se poate. Eu i-am găsit trei întrebuinţări unei rampe. În primul rând beneficiază persoana cu handicap, o mamă cu un copil în cărucior şi pot să şi bage marfă în depozite. Eu am intrat în biserică ultima dată în anul 2000, la botezul fiului meu”, a spus Robert Gavrilescu din Târgu Jiu.

Răspuns: Instituţiile publice au obligaţia conform legii 448 să creeze condiţii de accesibilitate pentru persoanele cu handicap care utilizează fotolii rulante, pentru a avea acces. Dacă instituţiile publice sunt dotate şi adaptate pentru ca accesul să fie uşurat persoanelor cu handicap verifică Inspecţia Socială Judeţeană din cadrul ITM Gorj. Dacă nu sunt rezolvate accesibilităţile, persoanele cu handicap imobilizate în fotolii rulante trebuie să facă în scris o plângere chiar la inspecţia socială. Amenzile sunt stabilite în ordonanţa de Guvern 84 din 2010 şi sunt cuprinse între 200 şi 1000 de lei, a precizat Clara Şerbănoaica, director adjunct în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj (DGASPC) Gorj. 

Vizualizări: 135

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: