Oile moarte de foame, îngropate pe câmp. Ciobanul, alungat de săteni

Cele circa 150 de oi şi capre care au murit prin înfometare la o stână din Dăneşti au fost îngropate miercuri pe cheltuiala autorităţilor locale. Proprietarul acestora, un bărbat din Dolj, a sperat că vine primăvara mai devreme şi nu mai are nevoie de nutreţ pentru ele. Ninsorile de la începutul lunii l-au prins însă pe picior greşit, iar animalele au murit pe capete, ciobanul vorbind acum de falimentul afacerii sale.

Ilie Barbu este din Dolj şi a venit cu turma pe un teren extrem de retras de la Dăneşti încă de anul trecut. Şi-a făcut stâna la marginea unei păduri, lângă o apă şi o poiană unde animalele sale să poată să pască în voie. În februarie a văzut că ajunsese la ultimele două clăi de fân, dar a sperat că vine primăvara şi nu va avea probleme. „Au fost geruri mari şi anul trecut în primăvară, dar şi acum. Aici jos, în valea aceasta, zăpada a fot de 60 de centimetri, nu mai aveai unde să te mişti. Când am văzut cât s-a făcut zăpada de mare, mi-am dat seama că vor apărea probleme. Atunci au venit cu şenilata de la ISU la noi ca să vadă ce facem. Altfel nu se ajungea aici. Ne-au murit vreo 150 de oi, capre, cu iezi, cu miei cu tot. Am mai rămas cu 4 miei şi un ied. Dacă faceţi un calcul la 15 lei kilogramul în viu de miel sau ied vedeţi că ajung la o pierdere de 4-500 de milioane de lei. Ştiţi cum este ce mi s-a întâmplat mie acum? E ca la şcoală, ajungi în clasa a XII-a şi la final nu iei BAC-ul. Aşa sunt eu, nu am luat BAC-ul”, a explicat ciobanul.

„Voi apela la Poliţie pentru a-l evacua”

Primarul Emilian Rusu şi vreo 10 angajaţi sau beneficiari de ajutoare sociale au mers miercuri la stâna cu pricina pentru a săpa o groapă adânca, în care să îngroape animalele moarte. În mod normal, dacă ar fi fost doar câteva leşuri, acestea ar fi trebuit ridicate de acolo şi predate unei firme autorizate pentru a fi incinerate. Numărul mare de animale moarte şi distanţa de câţiva kilometri pe teren accidentat până la ele l-au făcut pe primar să capete înţelegere de la autorităţile de mediu pentru a putea să le îngroape în apropierea stânei.

Edilul afirmă că atunci când au fost zăpezile mari ciobanul a primit ajutor de la primărie pentru a-şi salva turma, dar nu a făcut nimic în plus pentru a-şi rezolva problema. „Conform legislaţiei în vigoare, noi le-am adus pentru o perioadă de 5 zile mâncare. A fost atât hrană pentru ciobani, cât şi pentru animale. Eu eram la tratament în staţiune în acea perioadă, că am probleme de sănătate, dar domnul vice a discutat cu dumnealui şi s-a înţeles cu el că va pleca de aici atunci când va veni vremea bună. Văd că este tot aici, motiv pentru care voi apela la Poliţie pentru a-l evacua, pentru că aşa îmi cer oamenii. Nimeni nu vrea un focar de infecţie pentru că nu îşi îngrijeşte dumnealui animalele”, a menţionat primarul.

Oamenii care au participat la acţiunea de îngropare a animalelor moarte au purtat măşti pentru a putea suporta mirosul provenit de la cadavrele aflate în descompunere. Proprietarul turmei a stat, în schimb, la distanţă, pe deal, şi a urmărit întreaga operaţiune destul de indiferent. Localnicii veniţi să ajute la îngroparea oilor şi caprelor s-au plâns de faptul că niciodată nu au mai auzit ca prin judeţ, nu doar la ei în comună, să se fi întâmplat aşa ceva.

Până se va ajunge la evacuarea lui Ilie Barbu va mai trece probabil o vreme, până atunci el având de dat explicaţii şi poliţiştilor despre cele întâmplate cu animalele sale. Bărbatul a primit şi o amendă de 400 de lei de la Direcţia Sanitar Veterinară, iar acum spune că are de gând să nu renunţe la această meserie şi că vrea să îşi refacă turma cât mai repede. „Sper să găsim înţelegere şi să rămânem în continuare aici. Dacă vom fi îndepărtaţi, asta este, văd unde voi găsi un loc pentru că la mine la Dolj nu am unde să stau cu animalele. Acolo tot terenul este cultivat, sunt mari directori din Gorj care au terenuri luate în arendă şi lucrate, iar pentru oi şi capre nu mai este loc. De asta am venit aici cu turma, că aici încă sunt păşuni şi păduri”, a explicat ciobanul.

Vizualizări: 2,599

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: