Oltenia pesedistă

Tocmai am realizat de ce pesedismul prinde cel mai bine la olteni și la moldoveni. Pentru că, dintre toate regiunile țării ăsteia mai eterogene decât poate ne-ar fi prins bine, în Oltenia și-n Moldova ”îs” cei mai mândri oameni. Ardeleanul e mai împăcat cu propria-i natură, așa cum reiese și din bancul ăla grăitor, cu ”popoarele” care se duc să-și ia fiecare câte o calitate de la Dumnezeu. Îl știți, presupun. Ardeleanul ajunge ultimul și Dumnezeu îi zice:
- Ardelene, le-am cam dat pe toate deja, mi-au mai rămas doar frumusețea și prostia, ce-ți alegi?
La care ardeleanul, molcom:
- Dă-mi, Doamne, prostia, că frumusețea-i trecătoare!

Ei, de fapt bancul nu face în totalitate dreptate ardelenilor. Mai mult ca sigur că ardeleanul a ajuns de fapt PENULTIMUL la împărțeală. Iară ultimii au venit olteanul și moldoveanul, pișați pe ei de beți, ținându-se de după umăr și cântând Internaționala Socialistă. Și ei n-au mai avut de ales, săracii, așa că li s-a dat frumusețea și, implicit, mândria.

Sau, cum mai bine și mai scurt o zice Nietzsche, mai mult ca sigur după ce a împărțit un compartiment cu un oltean care i-a explicat el cum stă treaba:
”Adventavit asinus, pulcher et fortissimus!” (”Iată, sosește măgarul, superb și preaputernic!”).

Și știți ce altceva mai merge minunat în aceste două regiuni care deseori vă pot părea din alte timpuri, mai îndepărtate și pe care le speram uitate? Sărăcia și lipsa de educație. Dacă ai face o hartă a împărțelii prostiei din România, s-ar lipi perfect pe harta sărăciei și, desigur, pe cea a pesedismului. E o coincidență? Păi, voi ce ziceți?

Cum tratăm acest cerc vicios? Greu, încercând să tratăm puțin câte puțin, cu atenție și răbdare, fiecare dintre probleme. Făcând programe sociale adevărate, de stânga, care să susțină familiile sărace din zonele rurale. De ce ar face PSD-ul asta, dacă știu că, automat, o educație mai bună a copiilor acelor familii ar aduce prejudicii la nivel electoral partidului? Ceea ce ne duce la cealaltă rezolvare, a celor care înțelegem aceste chestiuni simple: prezentarea obligatărie la vot. La orice vot.

Vizualizări: 963

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: