Om de afaceri: Impozitul pe cifra de afaceri este sănătos

Fostul primar din Turceni, Ion Iordache, vede cu ochi buni intenția guvernului de a impune impozit pe cifra de afaceri. Acţionar al unui grup de firme private, Iordache spune că, dacă acest impozit ar fi introdus, întreaga societate ar avea de câştigat, iar firmele mici nu vor mai fi nevoite să susţină întreaga economie a ţării.

 Reporter: Cum vedeţi dumneavoastră, ca om de afaceri, introducerea impozitului pe cifra de afaceri?

Ion Iordache: Eu cred că acest impozit pe cifra de afaceri ar fi sănătos pentru economie, pentru societate şi pentru oamenii care lucrează corect şi care vor să facă treabă corect. Dar, se întâmplă aşa cum vor multinaţionalele şi ăia care sunt povară pentru stat. Dacă acest impozit ar fi pus pe cifra de afaceri, indiferent cât este procentul, că e 1, 2 sau 5%, atunci cât vinde fiecare sau cât facturează plăteşte procent din cât face. Atunci vom şti exact cât se facturează, cât se taie bon, se ştie la leu, se ştie exact cât se face în fiecare lună.

 Rep.: Ce merge prost la actualul sistem de impozitare?

I.I: În situaţia actuală, cu impozitul pe profit, marile companii din ţara asta nu au profit, ele nu plătesc niciodată impozit. Niciodată. Iar tot bugetul de stat este ţinut de ăia mici şi de firmele bune care înregistrează profit şi care fac treabă. În felul acela ai echilibra lucrurile. De ce ăia care muncesc şi care îşi dau silinţa nu fac inginerii financiare şi trebuie să susţină bugetul de stat? Multinaţionalele şi firmele păguboase au câştigat mereu în faţa ălora care muncesc. Motivul acesta că ar rămâne oameni fără muncă sunt poveşti. Dacă o firmă este pe pierdere, ce rost are să o ţii? Le ţin pe pierdere special, dacă nu eşti în stare, nu trebuie să te ţină cineva în cârcă.

 Rep.: Dar dvs. aveţi cifră de afaceri mare, vă convine să plătiţi mult la stat?

I.I: Da, dar eu şi plătesc şi îmi convine. Chiar dacă plătesc mai mult, ştiu că în momentul în care se va introduce impozitul acesta în care toată lumea plăteşte, atunci cu siguranţă societatea se va dezvolta şi am interes şi eu să se dezvolte, să fie bine la toată lumea. Ar trebui să facă impozit pe ramuri, nu contează cât este, dar toată lumea plăteşte. De la Revoluţie a fost aşa: cine face inginerii financiare nu plăteşte niciodată, cine ţine firmele nerentabile nu plăteşte impozite niciodată, iar cei care muncesc, care au firme în regulă, care sunt tot timpul buni contribuabili, trebuie să-i susţină şi pe ceilalţi. De ce să încurajăm în continuare pe ăia care nu muncesc şi hoţii? Mie îmi convine, deşi am un grup de firme care au printre cea mai mare cifră de afaceri din judeţ şi aia înseamnă că am plătit printre cel mai mare impozit. Noi şi acum plătim foarte mult şi chiar dacă va fi mai mare, nu va fi nicio problemă, dar sunt convins că dacă toată lumea ar plăti, ar fi şi bugetul de câteva ori mai mare.

Vizualizări: 5,324

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Interviu:

Citește și: