Omerta de la I-IV

La școală, vorba poeziei, un incident banal: un Moș Crăciun, un fond mutual... Și... părinții nu au suportat. Revoltați că li se cere o șpagă prea mare chiar și pentru ”o școală de fițe din București”, câțiva părinți cărora învățătoarea le ceruse să contribuie pentru niște cadouri dedicate personalului școlii au filmat-o în timp ce aceasta ținea cea mai îngălată pledoarie pentru mită ordinară, ca la noi. ”Ne aliniem unui sistem balcanic”, spunea doamna învățătoare, și dacă nu stai să te concentrezi la ce naibii a vrut să spună, pare chiar un discurs coerent și civilizat despre principii solide. Dar nu. Doamna voia doar să spună că la noi în Balcani nu e decât cu șpagă. Pe undeva de înțeles, având în vedere situația grea a cadrelor didactice, însă impertinența agresivă cu care învățătoarea le vorbea părinților trăda o înrădăcinare prea mare și prea veche în sistem. Sau, ca să n-o iau și eu pe urmele doamnei și să încerc mai simplu: când ceri șpagă, încerci să fii și tu mai finuț, mai faci o insinuare, mai o glumă, mai te plângi că e greu, n-o dai chiar de gard cu atitudine de John Wayne care a venit să colecteze taxa de protecție. ”Eu nu știu dacă sunteți săraci sau nesimțiți. Nici când aveam clase de țigani nu aveam așa cadouri!”, urla doamna învățătoare în înregistrare, printre alte enormități.

Cele mai grave mi se par însă reacțiile post-flagrant. Prinsă cu fofârlica după o filmare mai mult decât relevantă cu camera ascunsă, învățătoarea încearcă să ne convingă acum, prin intermediul avocaților, că de fapt n-am înțeles noi bine. Or, asta mi se pare că trădează într-adevăr marasmul în care se zbate învățământul românesc. Hai, e OK să mai faci câte-un bacșiș, e OK chiar și să te iei de gât cu părinții care se cred în cine știe ce țări civilizate, dar să iei oamenii de proști nu mai e semn bun. Faptul că învățătoarea chiar se așteaptă să credem explicațiile rizibile cu șpaga care nu era șpagă trădează pur și simplu o inadaptare cumplită a doamnei în societate. Și cum ar putea preda unor copii un om care el însuși este rupt de realitate? Dacă desconsideră atât o opinie publică formată, în fond, din adulți, oare cum crede domnia sa că-i poate duce de nas pe elevi?

Hai, doamna învățătoare, ce dracu? Ai vrut o șpagă cum se dă la școlile de fițe și te-au filmat tot ca-n școlile de fițe, cu aparatură de fițe. Nu mai bine dai, în al doișpelea ceas, un exemplu de demnitate neașteptat și-ți recunoști vina? Nu mai bine începi să turui și să ne explici că nu doar matale o faci și că ești doar un pion într-un uriaș mecanism al șpăgii? Nu mai bine dai pe goarnă niște nume? Eventual pe directoarea care și-a dat demisia în mod misterios înainte de începerea anchetei. Ah, da, mai e și asta. Întreaga poziție a școlii și a inspectoratului miroase urât, a afacere mafiotă în care băieții încearcă să se acopere unii pe alții. De la femeie de serviciu la inspector județean știu că, la o adică, de la o piesă de domino se pot prăbuși toate. Și nu e sinistru să simți asta într-o țară UE, într-un domeniu atât de important cum e educația? Ne trezim în 2014 că la noi sistemul de învățământ e mai corupt decât Liga lui Mitică.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: