Hanu: Dacă se va tăia transportul minerilor, va fi o problemă socială

Vestea că CE Oltenia ar putea lăsa minerii fără transportul la serviciu a creat discuţii în rândul primarilor gorjeni din zonele miniere. Dorin Hanu, şeful administraţiei de la Motru, a explicat pentru Radio Infinit că, dacă această măsură va fi aplicată, va conduce la probleme sociale grave. Hanu a explicat şi cât de importante sunt primele pentru oamenii care lucrează pentru minerit.

Reporter: Ce ar însemna pentru mineri ca societatea CE Oltenia să nu le mai asigure transportul?

Dorin Hanu: Dacă se va tăia transportul va fi o problemă socială deosebită pentru mineri. Eu ştiu că, de când este mineritul, minerii au fost transportaţi pe cheltuiala angajatorului. Va fi o situaţie destul de delicată, probabil se va compensa cu o mărire de salarii sau cu bani pentru transport. Nu putem discuta concret până nu vom vedea ce măsură se va adopta. Dacă se va lua o decizie de genul acesta, conducerea complexului va explica, pentru că transportul este foarte scump. Va fi foarte greu de suportat de salariaţi.

Rep.: Câţi mineri din zonă fac naveta pentru a ajunge la locul de muncă?

D.H.: În zona noastră, din cei 9000 de salariaţi care lucrează în zona Motrului, vreo 4000 şi ceva sunt numai în minerit, depind de acest transport.  40% din salariaţii din cele două cariere Roşiuţa şi Lupoaia şi care mai sunt la Mina Motru sunt din afara localităţii. Foarte mulţi din Mehedinţi, foarte mulţi din comunele din jurul municipiului Motru. Sunt distanţe până la 30 de km dacă nu şi mai mari, unde transportul presupune un efort financiar deosebit pentru salariatul respectiv. Dacă va cădea necazul pe el să-l şi suporte din veniturile pe care le au la ora actuală, va fi foarte dificil să vină la muncă. Eu cred că dacă se vor lua asemenea decizii se va găsi şi portiţa de a fi plătit acest transport. Probabil este mai rentabil să-l plătească decât să-l asigure dânşii.

Rep.: Compania a anunţat deja că sunt slabe şanse ca minerii să primească prime de sărbători, cum văd oamenii acest lucru?

D.H.: Foarte mulţi dintre ei îşi doresc aceste prime, au mizat pe ele, se apropie sărbătorile de iarnă. Eu am lucrat în sistem şi ştiu ce importanţă deosebită avea pentru ei prima de Crăciun. Se pune problema dacă se va da sau nu se va da această primă. Eu sunt convins că se vor face eforturi din partea conducerii complexului ca oamenii să primească ceva fiindcă nu este normal, se apropie sărbătorile, fiecare are anumite priorităţi pe care şi le propune pentru perioada sărbătorilor şi fără un venit suplimentar este foarte greu. Şi aşa salariile în minerit au rămas foarte mici comparative cu alte domenii şi orice venit care se taie, şi pe care ei nu mizează, produce probleme sociale în familiile respective. În timpul comunismului salariile din minerit erau în primele trei. La ora actuală salariul mediu din minerit nu este mai mare de 2500 de lei, vorbesc în comparaţie cu necesităţile care sunt la ora actuală pe piaţă. Nu mi se pare un salariu foarte mare, pentru ca familia respectivă să trăiască.

Rep.: S-a anunţat şi şomaj tehnic şi concediu fără plată pentru lunile decembrie şi ianuarie…

D.H.: Chestia cu şomajul tehnic am impresia că a fost aruncată pe piaţă. După câte am înţeles de la domnul manager general, nu se pune problema de şomaj tehnic în decembrie. Au fost discuţii pe tema asta dar până la urmă am înţeles că s-a negociat şi se încearcă să nu fie trimişi în şomaj tehnic.

Rep.: Cum comentaţi decizia conducerii CEO de a transfera pe cei 600 de economişti pe alte domenii?

D.H.: Adevărul este că sunt foarte mulţi economişti, eu ştiu pentru că provin din domeniu. Sunt foarte mulţi jurişti, sunt procese pierdute, sunt probleme pe care le ale complexul. De ce o decizie de genul acesta trebuie privită cu atâta patimă de către unii? Practic nu dă pe niciunul afară, pe toţi îi reorganizează. Le dă alte activităţi în cadrul complexului. Vor produce ceva.

Vizualizări: 192

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Editorial:

Citește și: