OMV caută gaze naturale la Roşia de Amaradia

Autorităţile locale din Roşia de Amaradia anunţă că OMV intenţionează să monteze o sondă de explorare în localitate. S-a depus solicitarea de autorizaţie la primărie şi s-au efectuat şi măsurătorile premergătoare. Primarul Liviu Cotojman spune că, în timp, vor fi montate nouă astfel de sonde de explorare pentru a descoperi şi extrage gaze naturale. Dacă acest lucru va fi dus la îndeplinire, câteva miliarde de lei vor ajunge la bugetul local al comunei.  

Primarul din Roşia de Amaradia spune că s-au efectuat cercetări în urmă cu câteva luni pentru a identifica zonele în care există zăcăminte de gaze naturale şi că OMV Craiova intenţionează să monteze în primă fază o singură sondă de explorare în satul Ruget. “Am reuşit să aduc nişte investitori din Craiova, OMV Petrol şi deja, la nivelul localităţii au făcut ridicările topo, încerc să montez sonde. Au făcut prospecţiuni şi acum au găsit gaze pe raza localităţii şi vrem să montăm sonde. Dacă nu mai merge cu mineritul, o dăm pe gaze. Au făcut prospecţiuni acum câteva luni, nici eu nu am luat-o foarte în serios atunci, dar se pare că oamenii sunt bine intenţionaţi. Am avut vinerea trecută o întâlnire cu reprezentanţii. Am înţeles că fac şi explorare şi exploatare. Au solicitat autorizaţie pentru prima sondă. Sper ca până la fârşitul anului să intre banii în contul primăriei. Mi-au cerut să le eliberăm cât mai repede autorizaţia că vor să monteze de îndată ce o primesc. Vor să exploreze în principiu, au şi autorizaţie în acest sens, însă cum în urma prospecţiunilor au constat că e zăcământ, vor să facă şi exploatare”, a spus primarul Liviu Cotojman.

„N-aş mai depinde de domnul Călinoiu”

Autorităţile locale speră să obţină bani frumoşi din autorizaţiile de care are nevoie OMV pentru montarea sondelor în localitate. “Vor monta 9 sonde pe raza localităţii, asta însemnă că şi comunitatea va avea de câştigat. Înseamnă noi locuri de muncă. Cetăţenii sunt mulţumiţi de modul în care se negociază uzufructul, oferă în jur de 3 lei pe metrul pătrat, pe an. Am făcut un calcul, pe taxa de autorizare ar intra în conturile primăriei circa 1 miliard pe sondă. Ar fi extraordinar, am face rost de finanţare pentru comuna Roşia de Amaradia, n-aş mai depinde de domnul Călinoiu”, a mai spus primarul Liviu Cotojman.

Vizualizări: 175

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: