Oraşe în pericol de scufundare până în 2030

O serie de mari oraşe ale lumii sunt în pericol de a se afla sub ape în următorii ani. Pasionaţii de călătorii le mai pot vizita acum, înainte să ajungă ca Atlantida sub ape.

Efectele schimbărilor climatice se resimt deja în zonele de coastă ale lumii, acolo unde orașele încep să fie scufundate de nivelul în creștere al mării. Pe măsură ce ghețarii continuă să se topească din cauza încălzirii globale, cantitatea de apă din râuri, mări și oceane devine tot mai mare și crește într-un ritm alarmant.

În cel mai recent raport al său, ONG-ul internațional Climate Central a creat un fel de hartă pentru a evalua ce părți ale Pământului vor fi sub apă din cauza creșterii nivelului mării. Harta a fost creată prin folosirea informațiilor din raportul „Cod roșu pentru umanitate”.

Există doar un singur factor de bază care stă la baza creării acestor indicatori: traiectoria actuală a poluării. Oamenii de știință susțin că, deși se pot schimba lucrurile în următorul deceniu, pe baza lipsei de acțiuni concrete pe care le-am văzut în ultimii 10 ani, există orașe care se află în pericol să fie acoperite de apă parțial sau integral în mai puțin de un deceniu.

Jakarta din Indonezia este orașul cu cea mai rapidă rată de scufundare din lume. Jakarta de Nord se preconizează că se va scufunda cu până la 95% până la sfârșitul anului 2050 și s-a scufundat deja cu 2,5 metri în ultimii 10 ani și se scufundă continuu cu aproape 25 de centimetri în fiecare an. Râul Ciliwung se varsă aici în Marea Java și acesta a fost motivul pentru care acest oraș s-a transformat într-un nod după ce coloniștii olandezi au ales să se stabilească aici. Guvernul indonezian a aprobat recent un plan de mutare a capitalei pentru a-și proteja cele 10 milioane de locuitori. Mișcarea ar dura aproximativ 10 ani și ar costa 33 de miliarde de dolari.

Londra se află şi aceasta printre oraşele în pericol. O mare parte din capitala Regatului Unit se află sub amenințarea de a se scufunda din cauza creșterii nivelului mării. Încălzirea globală va duce la inundarea râului Tamisa dacă nu sunt implementate strategii de consolidare în timp util. Nivelul mării este așteptat să crească cu peste 40 cm, cu excepția cazului în care încălzirea globală este limitată la 1,5 C peste nivelurile preindustriale. Trecutul preistoric al emblematicei capitale britanice este o mare contribuție la această problemă. În timpul ultimei ere glaciare, ghețarii din nordul Europei au împins scoarța terestră spre Scoția, ceea ce a dus la creșterea Scoției cu aproximativ 1 mm în fiecare an. Londra se scufundă, de asemenea, în același ritm și, prin urmare, o face vulnerabilă la schimbările climatice.

Miami, SUA, este cea mai profitabilă destinație de plajă din lume şi se află la doar 1 metru deasupra nivelului mării, de aceea riscă să ajungă sub apă până la sfârșitul acestui secol. Guvernul a început să planifice cum să salveze Miami de la acest dezastru și investește deja milioane.

Nivelul mării din Miami crește cu un ritm mai rapid decât în alte zone ale lumii, ceea ce duce la inundații, apă potabilă contaminată și daune majore la case și drumuri. Orașul ar putea fi nevoit în curând să-și ridice structurile urbanistice actuale pentru a rămâne deasupra apei.

Indiferent ce măsuri s-ar lua pentru a lupta împotriva încălzirii climatice, Miami, New Orleans și alte orașe din Statele Unite vor fi acoperite de apă, se arată într-un studiu apărut în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Veneția este definită de apă în toate sensurile posibile. Canalele emblematice din Veneția atrag 20 de milioane de turiști în fiecare an dar inundațiile severe din cauza catastrofei climatice au lăsat sub apă cel mai atractiv oraș italian.

Apele din Veneția au crescut cu 1,87 metri, conform centrului de monitorizare a mareelor. Patru inundații majore au avut loc deja în ultimii 20 de ani. Principalele atracții din oraș, Piața San Marco, Bazilica San Marco și cripta s-au confruntat cu inundații severe. Multe afaceri au fost afectate și au murit și oameni.

Vizualizări: 1,775

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: