Orban: Risc de infectare între 40% și 70%, în doi ani

Guvernul analizează toate scenariile posibile și încearcă să fie pregătit pentru orice situație, a declarat, duminică, premierul Ludovic Orban, întrebat în ce măsură este pregătită România pentru un scenariu precum cele prezentate de oficiali francezi și germani, care se așteaptă la un număr foarte mare de oameni care vor fi afectați de pandemie.

Ludovic Orban a mai spus că “la un anumit moment nu vom putea trata toți pacienții la spitale”. Mai exact, s-ar putea ajunge în situația în care să fie tratate în spitale doar cazurile mai grave. Premierul a spus că epidemiologii vorbesc despre un risc de infectare între 40 și 70%, într-o perioadă de doi ani.

“Prezentarea acestui scenariu ca și cum în scurt timp ar exista un asemenea risc de infectare nu e total conformă cu realitatea. În declarații ale epidemiologilor se vorbește de acest risc de infectare între 40 și 70%, dar într-o perioadă mai lungă, de doi ani de zile. Deocamdată, nu există o previziune cu argumente foarte solide. Noi analizăm scenariile posibile și încercăm să fim pregătiți pentru orice situație. Din cauza asta urmărim pe mai multe planuri diferite posibilități de reacție. Tocmai de asta am anunțat că, la un anumit moment, nu vom putea trata toți pacienții la spitale”, a răspuns Orban întrebat în ce măsură este pregătit sistemul medical pentru un număr mare de cazuri de infectare, așa cum vorbesc oficialii din Franța și Germania.

Anterior spusese că a fost gândit un plan în trei etape de tratare a pacienților.

“Am gândit un plan în trei etape de tratare a pacienților. Sunt mai multe categorii de spitale, pe care le pregătim progresiv. Există o capacitate de tratare care a fost stabilită, există măsuri de reducere a numărului de alte tipuri de cazuri tratate, pentru disponibilizarea graduală a numărului de paturi. Dacă evoluția răspândirii va fi de asemenea natură, vom aplica măsura care este folosită și în alte țări: cazurile care nu sunt grave vor fi tratate la domiciliu, cazurile care prezintă simptome care necesită internare vor fi tratate în alte secții decât terapie intensivă, unde vor fi tratate doar cazurile cele mai grave. Și dacă se va lua o măsură de natură fiscală, se va lua în sensul acordării unui fel de credit fiscal, să fie scutiți 3, 4 luni de la plata anumitor categorii, să nu sufere dobânzi și penalități, urmând să fie reeșalonată plata sumelor către buget, după ce trece criza”, a spus premierul.

Vizualizări: 2,817

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: