Ordonanţa pentru plăţi compensatorii, retrasă de premierul Ponta

Proiectul pentru prelungirea ordonanţei 116, cea care prevede măsuri de protecţie socială pentru persoanele disponibilizate din companiile de stat, a fost retras din dezbatere publică. Cel care a solicitat retragerea proiectului este premierul Victor Ponta, care a declarat presei că nu ştia despre acest document. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, s-a apărat şi a spus că sindicatele au cerut promovarea acestei legi. Cel puţin sindicatele din Gorj confirmă că au solicitat reactivarea ordonanţei 116, care le asigură oamenilor venituri de completare pentru doi ani, în caz de concedieri. Sindicaliştii mai spun că în cinci ani peste trei mii de salariaţi de la CEO vor fi aproape de pensionare anticipată şi, deci, numai buni de disponibilizat.

Pe lista companiilor vizate pentru concedieri este şi Complexul Energetic Oltenia. Odată cu apariţia acestui proiect, fostul deputat Dan Ilie Morega a declarat că este în posesia unei anexe din acordul României cu FMI care arată că la CEO vor fi 5.600 de disponibilizări. În acelaşi timp, liderii de sindicat spun că în acest an nu vor fi concedieri, pentru că nu există buget pentru acestea. Acum nu mai există nici hotărârea care le asigura oamenilor un venit în cazul concedierii. Până se prinde premierul care-i treaba cu acest proiect am putea avea de-a face cu disponibilizări fără plăţi compensatorii.

Plăţile compensatorii, prevăzute în CCM

Potrivit prevederilor Contractului Colectiv de Muncă (CCM), în cazul concedierilor cu plăţi compensatorii, cei mai mulţi bani vor primi angajaţii cu peste 25 de ani vechime, 16 salarii medii brute pe unitate. Un număr de 14 salarii primesc cei cu vechime cuprinsă între 20 şi 25 de ani, iar salariaţii care au între 10 şi 20 de ani primesc 12 salarii medii brute. Cel mai puţin, adică un salariu mediu brut, vor primi persoanele recent angajate. Cei care au o vechime de până la cinci ani primesc 4 salarii, iar dacă aţi lucrat între 5 şi 10 ani la CEO atunci primiţi 8 salarii medii brute.

Dar, un alineat din CCM spune că dacă vor apărea acte normative care să prevadă şi alte drepturi pentru cei concediaţi, atunci cuantumul plăţilor compensatorii oferit de companie va fi diminuat. Precizarea este făcută în contextul în care se discută despre reactivarea Ordonanţei 116 care prevede şi acordarea unor venituri de completare pe o perioadă de doi ani.

Trei mii de concedieri în cinci ani

În  condiţiile de faţă, sindicatele se tem că proiectul nu va mai fi aprobat. Proiectul de ordonanţă de urgenţă prevedea un program de restructurare pe cinci ani. Potrivit declaraţiilor unor lideri de sindicat, în cinci ani circa 3000 de salariaţi vor îndeplini condiţiile de pensionare anticipată. „Noi am cerut, şi nu numai noi, toate sindicatele din ţară, am cerut prelungirea acestei ordonanţe care expirase la 31 decembrie 2012 deoarece, în cazul unor disponibilizări, mai au nişte venituri pentru doi ani. Pe lângă plăţile compensatorii pe care trebuie să le dea compania“, a declarat liderul de sindicat Constantin Mitrescu.

Acesta dă asigurări că la CEO nu vor fi disponibilizări anul acesta. Motivul, nu sunt prevăzute plăţi în buget. Dar, ar putea fi făcute concedieri dacă ar fi rectificat bugetul. Mai mult, printre liderii de sindicat există teama că această ordonanţă nu va mai fi aprobată. „Nu vom accepta. Sper că această ordonanţă va fi aprobată până la urmă. Cu ajutorul ei salariaţii care vor fi disponibilizaţi vor mai primi câte 17 milioane pe lună timp de 2 ani“, a spus acesta.  

CONCEDIERI

La apariţia proiectului, tot Guvernul a dat în bâlbâieli. Ministrul Economiei, Varujan Vosganian, a declarat că Executivul prelungeşte o serie de termene şi nu va efectua "disponibilizări ample" de personal în companii de stat. În acelaşi timp a precizat că din 1990 nu a existat vreun an fără concedieri".

 „Cum poţi, ca ministru, să pui un proiect în dezbatere publică fără acordul guvernului şi ca premier să afli despre restructurări, în 16 companii de stat, de la televizor?”

Severus Militaru, fost deputat

“Nu trebuie să existe panică în rândul angajaţilor CEO pentru că nu vor fi concedieri”

Ion Călinoiu,  preşedintele CJ Gorj

Vizualizări: 141

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: