Ortac rănit în subteran chiar de Sfânta Varvara

De ani de zile, minerii din Valea Jiului au sărbătorit  pe 4 decembrie Sfânta Varvara, considerată ocrotitoarea celor care trudesc în subteran pentru a-și câștiga pâinea, dar anul acesta șefii din Complexul Energetic Hunedoara au decis că toți angajații trebuie să își vadă de lucru ca în restul programului. Pentru un miner de la EM Livezeni, ziua de lucru s-a încheiat însă înainte să înceapă, bărbatul rănindu-se în timp ce se îndrepta spre locul său de muncă, aflat la 300 de metri sub pământ.

Marian Curec, de 42 de ani, a intrat în subteran în schimbul 2, programul său fiind între orele 12.00 și 18.00. În timp ce se deplasa spre locul de muncă, el fiind sondor subteran, bărbatul a alunecat în dreptul unui utilaj minier aflat în funcțiune, care avea „părți în mișcare”.

Ortacul s-a lovit de utilajul respectiv, cel mai probabil o pompă de evacuare, și a suferit răni în zona capului și la umărul stâng. Inițial, a căzut lat, salvatorii minieri intervenind pentru a-l scoate la suprafață. Pe drum, bărbatul a redevenit conștient și a putut comunica, greoi, cu salvatorii săi. De la gura minei a fost preluat de un echipaj SMURD, care l-a transportat la Spitalul de Urgență din Petroșani, medicii de aici urmând să decidă dacă se impune sau nu transferul său la altă unitate medicală din țară, în special către București.

Acesta este primul accident din această lună produs în subteranul din Valea Jiului, lunile noiembrie și octombrie fiind marcate de exploziile soldate cu morți și răniți la Lupeni și Uricani. Cu puțin timp înainte de producerea accidentului, șefii Complexului Energetic Hunedoara transmiseseră angajaților din Valea Jiului o urare de „Noroc Bun” cu ocazia zilei de Sfânta Varvara, evenimentul produs în subteranul de la Livezeni întărindu-le însă convingerea minerilor că nu ar fi trebuit să fie băgați în șut în ziua în care o sărbătoreau pe ocrotitoarea lor.

Vizualizări: 620

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: