Panouri fotovoltaice pe stâne. Cioban: Este un vis împlinit după o viață la lumânare 

Energia verde s-a mutat în stânele din Munții Căpățânii. Printr-un proiect pilot, o asociație din România a instalat panouri fotovoltaice pe zece stâne din județul Vâlcea. Acestea sunt administrate de Primăria Vaideeni, dar sunt concesionate proprietarilor de animale care urcă în fiecare vară cu turmele de oi sau vite la peste 1.800 de metri altitudine. După o viață la lumânare, ciobanii pot aprinde acum becul la stână și se bucură de energie verde. 


Totul a pornit de la o statistică tristă. Aproape 60% dintre stânele de la noi sunt părăsite. Una dintre cauze este lipsa condițiilor de trai în vârful muntelui. Asociația "Energia Inteligentă" a pus bazele unui program pilot care să ajute ciobanii să aibă curent de la soare și să le ușureze munca. 


”E un proiect-pilot, lansat anul acesta, de refacere a 60.000 de metri liniari de drumuri în zona de creastă a munților Căpățânii, dotarea stânelor cu echipamente de producere a energiei electrice, înseamnă cablarea anexelor gospodărești cu sisteme de iluminat și sisteme de forță pentru folosirea mulgătoarelor și a altor aparate electrice. S-au contactat firme specializate în reabilitarea drumurilor de munte, pentru inventarierea stânelor, ca și activități de diseminare a păstrării tradițiilor și a folosirii energiei verzi în comunitățile românești, deci proiectul este în derulare. Discutăm de situația în care 60 la sută dintre stânele de altitudine sunt părăsite în momentul de față, unul dintre motive fiind lipsa condițiilor de viață acolo, dar și lipsa căilor de acces”, a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației "Energia Inteligentă".


Ciobanii care au aprins pentru prima dată becul la stână și-au văzut visul cu ochii. "Eu vin la stână de peste 50 de ani. Eram copil și veneam cu părinții. Sunt a treia generație care vine la stână. Așa ne câștigăm noi existența, dar este foarte greu. Nu m-am gândit vreodată că vom avea curent aici. Am trăit la lumina lumânării. Mă tem că nu va avea cine să mai ducă păstoritul mai departe. Nu mai sunt dornici tinerii să facă ce facem noi și nu e ușor deloc. Ne trezim la 4, mulgem vacile, oile și ziua se încheie târziu în noapte pentru noi", a mărturisit un cioban din Vaideeni. 


"Renunţăm foarte uşor la tradiţii şi în acelaşi timp şi respingem şi noile tehnologii, respingem noul în general. E foarte important să înţelegem, până nu e prea târziu că tradiţiile trebuie să le păstrăm, la fel cum trebuie să înţelegem că tehnologiile noi sunt în avantajul nostru. Putem să venim cu energie curată, putem să îmbinăm noul cu vechiul", a mai punctat Chisăliță.

Galerie foto





Vizualizări: 3,637

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: