Păpădia curăță sângele și corpul de toxine

Păpădia  este una din cele mai apreciate și familiare plante în fitoterapia tradițională și modernă. Păpădia curăță sângele și corpul de toxine, dar restaurează şi echilibrul electroliților și susține buna hidratare a corpului.

În ciuda aspectului ei de buruiană care crește pe toate drumurile, păpădia are o valoare medicinală impresionantă. Începând de la rădăcină și până la floare, toate părțile păpădiei sunt bogate în nutrienți și compuși bioactivi. Deși nu este folosită atât de des în scop alimentar, ea conține mai mult fier și calciu decât spanacul. Rădăcina și frunzele sunt de asemenea surse bune de vitamine din complexul B, vitaminele E și K, minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier și zinc), micronutrienți, fibre, lecitină, acid folic și colină.

Păpădia curăță sângele și corpul de toxine şi este folosită în tratamentul anemiei și a inflamațiilor, a icterului, a febrei, a problemelor gastrointestinale, a osteoartritei și a eczemelor. Un studiu efectuat recent a arătat că păpădia crește hemoglobina (nivelul celulelor roșii din sânge). Totodată, studiile au arătat că extractul de păpădie reduce nivelul colesterolului și a trigliceridelor.

Păpădia acționează ca un agent prebiotic și stimulent al insulinei. Acidul cicoric și acidul clorogenic sunt 2 compuși bioactivi din păpădie care în studiile pe animale s-au dovedit utili în scăderea nivelului de zahăr din sânge prin îmbunătățirea secreției de insulină din pancreas și absorbției glucozei în țesutul muscular. Datorită faptului că stimulează producția de bilă și eliminarea toxinelor, rădăcina de păpădie are efecte tonice la nivelul ficatului şi ajută la tratarea hepatitei B și a indigestiilor.

Datorită efectelor antiangiogenice, antineoplazice, imunomodulatoare și antiinflamatoare, această plantă poate ajuta la combaterea cancerului, îndeosebi a cancerului de uter și de sân la femei. Un studiu în eprubetă a arătat că extractul de frunze de păpădie a redus celulele canceroase. Extractul de rădăcină de păpădie poate încetini creșterea celulelor maligne în țesuturile ficatului, pancreasului și colonului. Produsele pe bază de păpădie  precum ceaiul, capsulele și tinctura, au efecte diuretice, laxative și coleretice. Totodată, păpădia reduce riscul de infecții uro-genitale și ajută la refacerea aparatului uro-genital deja afectat în acest sens. Părțile verzi (frunzele și tulpinile fragede) pot fi consumate crude, în salate, gătite sau adăugate în mâncăruri (ciorbe, tocănițe, orez). Cel mai des, rădăcina este uscată și mărunțită și consumată sub formă de ceai sau cafea.

Vizualizări: 2,050

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: