Păpușile croșetate ale Mihaelei Jinca, modele unicat

Jucării inedite ies din mâinile unei târgujience. Fostă telefonistă, Mihaela Jinca face păpuși croșetate. Pe lângă păpuși, din materiale textile, femeia a confecționat și animăluțe sau îmbrăcămite. Chiar dacă nu a pornit în această mică afacere cu gândul să se îmbogățească, este căutată de cei care sunt impresionați de munca ei și își comandă păpuși din bumbac.

Mihaela Jinca are 50 de ani, iar pasiunea pentru croșetat o are de mică. A învățat-o bunica ei să coase. A lucrat ca telefonistă, iar apoi a înființat o întreprindere individuală, a deschis un mic magazin de suveniruri și a început să croșeteze păpuși. Modelele sunt unice, au până la 40 de centimetri și le face în funcție de cum le doresc clienții.

Cele mai multe păpuși ajung la prieteni. “E o pasiune a mea. Îmi place tot timpul să fie pe placul meu păpușa. Înăuntru, le fac schelet de metal ca să stea drepte. De vreo șase ani am această pasiune. Mi-am deschis o intreprindere individuală. Am învățat la școală cum să croșetez, cum să tricotez. Bunica mea a contribuit foarte mult la pasiunea aceasta care mi s-a deschis. Am lucrat și goblene, și îmbrăcăminte, apoi animăluțe, am trecut și la păpuși”, a mărturisit Mihaela.

Lucrurile au devenit mai serioase și profitabile după ce a descoperit modelul de păpuși confecționate din bumbac. A muncit la prima păpușă mai bine de două săptămâni, dar a meritat, spune fosta telefonistă: „Am mai făcut broderii pentru casă, iar de cinci - șase ani am vrut să fac cadou pentru fiica mea ceva lucrat de mine și am vrut să fie ceva special. Atunci am căutat pe internet, la cineva în Spania, model de căciulă, fular și mănuși. Atunci am văzut și păpușile croșetate. Am început cu un elefant și atunci am cumpărat un model de păpușă și am terminat-o, mi-a plăcut și am fost încurajată să fac mai multe. Mă liniștește foarte mult această pasiune și îmi place ce fac”.

Mihaela muncește câteva ore pe zi la o păpușă și, în funcție de complexitatea modelului, o jucărie este gata în câteva zile. „Toate îmi sunt dragi. Prima păpușă am făcut-o în două săptămâni pentru că a trebuit să învăț mai multe modele pe internet. Nu mi-a ieșit de prima dată. Dar de atunci, într-o săptămână jumătate e gata cu totul. Materialele pe care le folosesc sunt acril sau bumbac. Corpul nu durează foarte mult, îl formez dintr-un schelet metalic. Picioarele, mânuțele, capul le prind, fustițele durează mult și părul pentru că e păr tot croșetat. Ochii îi fac ultima dată, după aceea le fardez ca să aibă o expresie mai pronunțată”, a mai spus Mihaela.

Galerie foto



Vizualizări: 2,030

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: