Plăți în avans pentru fermieri

Campania de plăţi în avans a fermierilor care au depus cereri unice de plată în anul 2019 va fi demarată începând cu 16 octombrie şi se va desfăşura până în 30 noiembrie, anunţă Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că, în urma solicitărilor făcute la Comisia Europeană, s-a acceptat o derogare, iar sumele plătite fermierilor vor fi mai mari, respectiv va fi un avans de 70%, comparativ cu 50%, cât era până acum. „Vom da drumul la bani în așa fel încât să putem realiza, până la începutul lunii noiembrie, plata la peste 80% din cei care au dreptul. Am stăruit la Comisia Europeană, încă din luna mai, știind că sunt fenomene naturale care au afectat în anumite zone culturile, au creat dificultăți pentru fermieri, am solicitat la Comisia Europeană să putem acorda, prin derogare, 70% din cuantumul subvenției. Pe de o parte le dăm la timp, pe de altă parte le dăm într-un procent mai mare decât de obicei. Regulile europene spun că avansul se dă în procent de 50% din suma cuvenită pe unitatea de suprafață. Din 16 octombrie vom începe cu 70% din această subvenție și vom continu cu 1 decembrie să dăm și plata regulară”, a spus ministrul Daea.

Acesta a explicat că banii pentru fermieri se află în bugetul Ministerului Agriculturii. Este vorba despre 1,4 miliarde de euro.

Vizualizări: 1,300

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: