Parada mașinilor de epocă. Dacii de toate "vârstele", ambalate în Defileul Jiului

Zeci de mașini retro au poposit, vineri, în județul Gorj. La volanul lor au fost români, polonezi sau ucraineni. Caravana "Go, România" este la cea de-a treia ediție, iar județul Gorj nu a fost ocolit nici în acest an. Pasionatii de automobile vechi au staționat câteva minute în Defileul Jiului în periplul lor prin țara noastră.

În jur de 20 de mașini retro s-au aliniat în coloană și au pornit din Satu Mare prin toată România. Pasionați de mașini vechi din țara noastră, Ungaria, Ucraina și Polonia, în total 50 de persoane, au pornit într-o nouă călătorie de neuitat prin România. Vor să promoveze în acest fel țara noastră și să atragă totodată românii acasă la ei. "Am călătorit atunci spre litoralul românesc acum doi ani. Am făcut traseele cu mașini Dacia fabricate în România și Polonia. Avem 20 de mașini, cu 50 de participanți. Călătorim din Satu Mare, Oradea, Arad, Drobeta Turnu Severin, Craiova, Târgu Jiu și acum ne întoarcem spre casă prin munți. Iubim România și mașinile românești Dacia. Masina mea am cumpărat-o acum 15 ani. Era ca nouă atunci. Are peste 100 de mii de kilometri la bord acum. Are 60 de cai", a spus Mihai, unul dintre participanți.

În caravană, am găsit-o și pe Monica. Este din Polonia și cunoaște denumirile pieselor mașinii sale mai bine în limba română decât în limba ei maternă, iar mașina pe care o conduce are multe povești în spate. "A fost autobuz și pentru Politie apoi. E foarte confortabila. A fost puțin modificata. Am pus tablouri și scaune pentru turiști. Suntem pentru a treia oara în România cu această caravană. Traseul este prin vestul României, prin Arad, Timișoara, Caransebeș și acum ne întoarcem prin Munții Retezat. Este un efort să conduc această mașină veche, nu este ușor, dar este o satisfacție mare pentru mine. Anul acesta nu am avut pene, nici accidente. În trecut, am avut ceva pene și evenimente. Nu aș putea să repar singură, dar știu denumiri de piese în limba română mai bine decât în poloneză. Scopul nostru este să promovăm România. Suntem aici cu oameni care au venit prima dată în România, sunt din Polonia și ne spun mereu că le place și vor să revină. Promovăm și Polonia românilor pentru că și pentru voi este o destinație frumoasă", a mărturisit Monica, proprietara unei mașini vechi.

Mașini reparate pe marginea drumului

Chiar dacă se mai defectează câte una dintre bijuteriile pe patru roți, din fericire problemele nu au fost asa grave încât să nu-și găsească rezolvarea chiar pe marginea drumului.

Este al treilea an când caravana pornește prin România și, nici de această dată, județul Gorj nu a fost ocolit. "Caravana "Go, România" este inițiativa ambasadorului României în Polonia. Este un proiect început acum doi ani. Ne aflăm la a treia ediție. Încercăm să le arătăm polonezilor frumusețea țării noastre. Eu am participat chiar de la prima ediție. Cea mai veche mașină este din 1968. E de producție poloneză. Toate mașinile din caravană merg foarte bine. Sunt și probleme, dar nu grave și se pot remedia la fața locului. Pe astea vechi le mai putem repara pe marginea drumului. Ne îndreptăm spre Hațeg și vom înnopta într-o localitate din munți", a spus George Negrea, președintele "Drum Bun România".

Galerie foto



Vizualizări: 1,184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: