Paranghelia romilor de la Costești a devenit istorie

Criza şi mai ales controalele Fiscului din ultima vreme par să fie motivele pentru care romii din toată ţara nu s-au mai strâns ieri la Costești, în Vâlcea, pentru a petrece ca în alţi ani de Sfânta Maria Mică. Maşini ale acestora din Dolj și Gorj puteau fi întâlnite în parcările amenajate la bâlciul respectiv, dar fără să fie vorba de autoturisme de lux sau de vreo înghesuială nemaipomenită, așa cum era până mai anii trecuţi. Nici kilogramele de aur nu au mai sărit în ochii trecătorilor, salbele de la gâtul ţigăncilor fiind aproape inexistente.

Sărbătoarea de Sfânta Maria Mică nu a mai fost un motiv bun de petrecere pentru comunităţile de romi care veneau din toată ţara pe dealul de la Costeşti, nu departe de Horezu. Doar cei care stau mai aproape sau au dorit să organizeze aici un botez ori o aniversare au mai chefuit ca în vremurile bune, cei din familia Mihai, din cartierul Meteor din Târgu Jiu, mergând la Costești doar pentru că distanța nu este una mare, iar ei au dorit să respecte tradiția. „Noi am venit pentru că suntem din Târgu Jiu şi nu avem cine ştie ce de mers, dar alţii, care sunt de la distanţe mai mari, nu mai vin. Nu mai e ce-a fost înainte, e clar. S-a distrus toată ţara şi nu mai e bani. Dacă nu mai e bani nici oamenii nu mai vin”, a spus unul dintre membrii familiei amintite.

paranghelie_1

DNA, ANAF, Bercea…

Doar o familie din Teleorman a reuşit să chefuiască încă de luni şi asta pentru că a organizat un botez care amintea de petrecerile exorbitante din anii trecuţi. Oamenii spun că seria de descinderi și controale făcute de autorităţi i-au sărăcit pe cei care înainte „se descurcau”, unii dintre ei rămânând în Occident pentru a face rost de acolo de banii necesari pentru palatele din ţară. „De când cu ANAF-ul ăsta, cu Antifrauda, nu mai vin oamenii noştri la petreceri. Noi am avut un botez şi de asta ne distrăm de luni, dar ceilalţi nu mai au nici posibilităţi şi sunt şi speriaţi. Cu atâtea descinderi, cu mascaţi, cu plicuri de la ANAF care vin acasă nu-ţi mai arde de petreceri”, spunea țiganca ce avea câteva monede de aur la gât.

Alți romi din Dolj, rude cu Leo de la Strehaia, aveau şi ei o explicaţie pentru numărul mic al participanţilor, pus pe seama dosarelor instrumentate de DNA, în timp ce o altă ţigancă din Teleorman ştia clar cum stă treaba. „Nu mai e bani şi dacă nu se mai face banul s-a dus totul de râpă. Păi ce era aici în anii trecuţi, nu aveai loc să te învârţi. Acum e criză la valiză. S-a dus totul de râpă și mergem tot înainte”. Explicaţia cea mai tare a venit însă de la un alt rom, Titi Occidentalul, din Corabia, care ştie ingredientele ce asigurau succesul parangheliilor din anii trecuţi. „Ehe, dacă era Bercea Mondialul liber, vedeaţi atunci petreceri. Acum nu mai e nici regele Cioabă, fi-su tot e toată ziua pe bicicletă să slăbească şi se tot îngraşă, nu mai are cine să facă organizare. Dacă Bercea era liber îl vedeaţi şi pe Guţă, şi pe Salam pe aici, aşa suntem noi şi câţiva care ţinem la tradiţie”, a spus Titi Occidentalul.

paranghelie_2

Bucuria localnicilor

Cel mai mult s-au bucurat de liniștea de ieri din dealul de la Costești localnicii, dar și turiștii veniți din alte zone ale țării pentru a vedea cum se distrează romii. Soții Filipescu sunt din Țicleni și erau în drum spre Băile Govora când au decis să se abată de la traseu și să vină la petrecerea de la Costești. „Am fost și în alți ani și ce era atunci aici nici nu se poate compara cu ceea ce e acum. Se vede că nu le mai merge nici lor bine. Sunt multe haine second-hand la vânzare și puține mașini de lux sau corturi cu mese din alea întinse, cum vedeam în anii trecuți. Cred că s-au dus vremurile bune și pentru ei”, a spus gorjeanca respectivă.

Vizualizări: 187

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: