Un milion de euro pentru salvarea vidrelor de pe Gilort

Angajaţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Gorj lucrează în această perioadă la un proiect de peste un milion de euro menit să îmbunătăţească condiţiile de existenţă pentru vidrele de pe râul Gilort. Responsabilii cu mediul încearcă astfel să aducă mai multă hrană vidrei şi să-i creeze condiţii optime de trai prin refacerea unor habitate. Cursul de apă va fi stabilizat cu o apărare de mal şi plantări de pomi specifici zonei.

Pe râul Gilort au fost identificate în ultima perioadă circa 8-10 vidre, în zona Bengeşti Ciocadia, iar acum responsabilii cu mediul din Gorj vor să crească numărul exemplarelor prin crearea de condiţii mai bune pentru aceste animale. Reprezentanţii APM Gorj lucrează la un proiect în acest sens prin care să atragă fonduri europene şi cofinanţare din partea Ministerului Mediului. „Colegii de la APM Gorj intenţionează să depună un proiect cu finanţare Life pentru îmbunătăţirea stării de conservare a unor habitate din situl Natura 2000, râul Gilort, în sensul în care în perioada de elaborare a planului de management am constatat existenţa speciei vidra şi prin proiect dorim să îmbunătăţim starea de conservare a acestei specii, şi pe de altă parte să reabilităm câteva habitate de arii existente în zonă, dar care datorită viiturilor au început să fie afectate. Suntem în perioada de scriere a proiectului. El se va depune direct la Uniunea Europeană şi sperăm să reuşim, să obţinem finanţare şi să-l ducem la bun sfârşit. Din ce au identificat colegii până la ora actuală, am avea nevoie de un milion de euro", a declarat Nicolae Giorgi, directorul APM Gorj. 

Pentru a crea cât mai bune condiţii vidrelor de pe Gilort trebuiesc efectuate o serie de lucrări complexe de infrastructură de-a lungul râului Gilort, pe o distanţă de circa 30 km. De asemenea vor fi efectuate plantări de pomi din specia arin, pentru a îmbunătăţi habitatul în zonă. "Prin proiect intenţionăm să facem o conectivitate a cursului de apă în sensul în care la podul de la Cărbuneşti a apărut un prag pentru stabilitatea cursului şi mai avem un prag în amonte. Vrem ca aceste praguri, prin proiect, să le modificăm în sensul de a crea anumite pante de curgere şi de urcare, de migrare a faunei piscicole, astfel încât peştele să poată să migreze din aval în amonte, astfel vidra să aibă mai multă mâncare. A doua măsură este aceea de a recondiţiona habitatul acesta de arin, care este un habitat mulţumitor pentru vidră, specific, în care se adăposteşte, trăieşte. Acolo sunt şi mulţi câini, trebuie să prevedem inclusiv îndepărtarea lor. Sunt un pericol pentru vidre. Le mănâncă, le stresează, le îndepărtează de habitat", a mai spus directorul APM Gorj.

vidra

Vizualizări: 191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: