Parc nou și piste pentru biciclete la Târgu Jiu. Ce promit candidații!

“Care este strategia dvs. în privința spațiilor verzi, a locurilor de joacă pentru copii, a stimulării mișcării în aer liber?”, este tema de dezbatere propusă de Pandurul candidaților la Primăria Târgu Jiu.

Răspunsul lui Aurel Popescu, candidatul PSD

Mi-am propus să realizez un nou parc, comparabil cu Parcul Municipal, în incinta fostului depozit de muniție din str. Narciselor și reamenajarea Dumbrăvii Drăgoieni. Continuăm să modernizăm  locurile de joacă existente. Lucrăm, deja, la extinderea zonei cu echipamente fitness în cartierele din municipiu. Din acest an,  în unele locuri de joacă modernizate se vor monta și echipamente fitness. În fiecare cartier, vom realiza spații împrejmuite, destinate copiilor și adolescenților, în care se pot practica diferite sporturi: baschet, volei, etc. În parteneriat cu Hidroelectrica vom monta pontoane din lemn pe lacul de acumulare, pentru practicarea în condiții optime a pescuitului sportiv. După realizarea studiului de trafic la nivelul municipiului, în funcție de noile sensuri de circulație instituite și de caracteristicile geometrice ale străzilor, se vor amenaja piste pentru biciclete.

Răspunsul lui Marcel Romanescu, candidatul PNL

Multe spații verzi, dar și locuri de joacă pentru copii au fost transformate, fie din lipsă de viziune, fie ca urmare a presiunilor unor cetățeni influenți, în locuri de parcare. Altele au fost retrocedate unor persoane. Am asistat în anii trecuți la o diminuare a numărului acestora, fapt care a lăsat prea puține opțiuni pentru copiii din oraș. Având în vedere că va trebui să ne aliniem și noi standardelor de viață din țările europene dezvoltate, vom lua măsuri pentru ca și Târgu Jiu să redevină un oraș pentru oameni, cu cât mai multe spații verzi, zone de recreere și mai ales locuri în care copiii să-și petreacă timpul în aer liber.

Cum problema la noi pornește de la trafic și de la numărul mare de autoturisme, va trebui să luăm, în primul rând, măsuri pentru diminuarea acestora. Oamenii își achiziționează autoturisme pe care le folosesc în oraș, chiar dacă localitatea este mică, pentru că nu au alternative. Transportul în comun este la pământ iar crearea de locuri de parcare a fost o problemă tratată în bătaie de joc. Un transport în comun foarte bine pus la punct, cu trasee diversificate, cu mijloace de transport noi, dotate cu aer conditionat și încălzire, va însemna mai puține mașini în oraș. Promovarea mijloacelor de transport alternative s-a dovedit, însă, una dintre cele mai bune măsuri în foarte multe orașe europene. Voi încuraja folosirea bicicletei în oraș și vom depista, în colaborare cu organizațiile neguvernamentale (asociațiile de bicicliști din municipiu) cele mai bune soluții pentru amenajarea unor piste de biciclete. Știu că s-au tot promis aceste piste și, în condițiile în care avem străzi înguste și aglomerate, va fi o adevărată provocare să le amenajăm, dar este obligatoriu să o facem! Un număr diminuat de autoturisme va duce la eliberarea unor spații ce pot fi retransformate în spații verzi.

În ceea ce privește stimularea mișcării în aer liber, am vorbit deja despre amenajarea tuturor bazelor sportive din incinta școlilor pentru activități sportive de masa, în afara orelor de curs. Am în program și crearea unui parteneriat între administrația publică locală și Universitatea Constantin Brâncuși pentru reabilitarea întregii baze sportive Debarcader. Am depistat și spații în care s-a investit destul de mult și care sunt nefolosite. Vorbim de clădiri care au și teren împrejmuit unde se pot amenaja centre de tip after school, în așa fel încât copiii să nu fie nevoiți să stea ore întregi închiși în clase în așteptarea părinților. Exemple în acest sens sunt Centrului Multifuncțional Bârsești, clădirea facultății de la Drăgoeni, etc.

Răspunsul lui Viorel Caragea, candidat independent

Spațiile verzi reprezintă  o prioritate pentru orice primar. Acestea pot fi împărțite în trei categorii:

-         Spațiile verzi din jurul blocurilor, locurile de joacă și părculețele.

-         Parcurile care adăpostesc operele marelui Constantin Brâncuși.

-         Zonele verzi periferice ale municipiului, inclusiv dumbrava Drăgoieni.

În jurul blocurilor gardurile verzi sunt îmbătrânite, netoaletate corespunzător și ascund gunoaiele.

Iarba necosită la rândul său creează un pericol datorită insectelor.

Este necesară o toaletare și o dezinsecție cel puțin lunar în perioada de vegetație.

Mulți copaci sunt îmbătrâniți sau au crescut haotic și trebuie urgent evaluați și toaletați.

Beneficiind de faptul că se construiește centura ar trebui evaluate toate zonele pretabile pentru a deveni zone verzi și adus pământ fertil.

Parcurile trebuie urgent evaluate de un specialist pentru că tăierile haotice a arborilor și lipsa unui gazon este o problemă în acest moment.

Orice lucrare trebuie făcută sub coordonarea unui specialist.

Locurile de joacă trebuie să fie în concordanță cu numărul populației din zona respectivă, să poată asigura o diversitate de activități recreative pentru toate categoriile de vârstă.

Este necesar să fie instalate și bănci pentru cei care însoțesc copiii precum și la fiecare scara de bloc sau în cartierele mărginașe (pe trotuare din 150 în 150 m ).

Dumbrava Drăgoieni și zonele limitrofe ale Tg-Jiu trebuie să fie întreținute pentru a constitui în permanență un loc de recreere și de picnic, inclusiv prin instalarea de pubele pentru deșeuri menajere.

Răspunsul lui Radu Miruță, candidatul USR

Sunt pentru a pastra si crea cat mai multe spatii verzi, insa la costuri corecte. Actualmente, din bugetul de 50 milioane de euro al Primariei Targu Jiu, in anul 2017 sunt cheltuiti 0.9 milioane de euro pentru intretinerea spatiilor verzi (fara programe de plantare/replantare). Mi se pare ca o mai buna ingrijire a zonelor verzi se poate face la costuri mult mai mici, eficientizand cheltuirea banilor prin contracte corecte, puse la dispozitia publicului. Locurilor de joaca pentru copii le-as adauga cate o pompa de apa si as impune un responsabil in cadrul primariei pentru aceste zone, astfel incat lucrarile de amenajare a acestor spatii sa nu fie facute in bataie de joc. In fata fiecarei institutii as amenaja o mica zona de parcare a bicicletelor, supravegheata video si legata la un dispecerat al Politiei Locale...multe persoane evita utilizarea bicicletei pentru ca nu au unde o lasa atunci cand intra intr-o cladire, de multe ori furandu-li-se bicicleta lasata pe trotuar. As organiza prin intermediul Primariei, cate o competitie sportiva in fiecare cartier, de doua ori pe an, urmand ca echipa castigatoare in acea zona sa se confrunte cu cea din alta zona, implicand astfel comunitatea locala, stimuland miscare ce are la baza sentimentul competitional-recreativ.

Răspunsul Danielei Grădinaru, candidatul PMP

-      Mărirea suprafeței de spații verzi;

-      Amplasarea de spații de joacă în toate cartierele din mun. Tîrgu Jiu;

-      Aparatură de fitness în aer liber, amplasată în toate spațiile de joacă pentru copii;

-      O pista de biciclete, incluzând și pădurea de la Preajba, Romanesti.

Vizualizări: 1,304

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: