Gorjul va avea doar 11 secţii de poliţie. Ce spun primarii

Reorganizarea poliţiei rurale va face ca în judeţul Gorj să existe doar 11 secţii, spre deosebire de cele 59 de posturi câte funcţionează în prezent. Mai mult la comune va rămâne numai şeful de post care se va numi sectorist, ceilalţi poliţişti urmând a fi redistribuiţi la secţii. Desfiinţarea posturilor de poliţie i-a nemulţumit pe primari care consideră că în acest fel va creşte numărul infracţiunilor.

Instituţia Prefectului a convocat, vineri, o şedinţă cu primarii scopul întâlnirii fiind prezentarea noii forme de organizarea a posturilor de poliţie propusă de Viorel Caragea la MAI. Potrivit acesteia la nivelul judeţului Gorj, nu vor mai funcţiona 59 de posturi de poliţie ci doar 11 secţii. De asemenea, în fiecare comună va rămâne numai actualul şef de post, care se va numi sectorist, restul poliţiştilor urmând a fi redistribuiţi la secţii. Singurul organ poliţienesc din localităţile unde vor fi desfiinţate posturile va fi sectoristul ce va avea un program de 8 ore. „În comună va rămâne doar actualul şef de post care se va numi sectorist, iar celelalte efective vor fi redistribuite la secţia de care aparţine localitatea respectivă pentru ca la fiecare secţie să avem cel puţin câte doi oameni pe schimb. Poliţiştii care erau până acum la comune vor face parte din echipe ce vor face patrulare pe raza întregii secţii“, a declarat Viorel Caragea, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie.

Primarii se tem de infractori

Noua formă de organizare a poliţiei rurale i-a nemulţumit pe primari. Aceştia consideră că în acest fel va creşte numărul infractorilor deoarece un singur poliţist, cu un program de 8 ore, nu va putea asigura ordinea şi siguranţa a sute şi mii de cetăţeni. ,,Despre ce fel de avantaje vorbiţi de moment ce ne luaţi poliţiştii din comună? Cum poate sectoristul să asigure ordinea şi liniştea publică dacă stă doar 8 ore la serviciu?”, s-a revoltat Gheorghe Corbeanu, primarul comunei Godineşti.

Tot sceptic este şi Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivileşti. „Este imposibil ca patrulele care se formează la fiecare secţie să poată interveni în mai multe localităţi deodată. Nu vă gândiţi ce s-ar putea întâmpla dacă pe timpul nopţii vor fi incidente în două sau trei localităţi arondate la aceeaşi secţie. O patrulă, în mod cert, nu va putea fi prezentă peste tot. În plus cine va solicita intervenţia poliţiei de moment ce sectoristul şi-a terminat programul de lucru”, a cerut explicaţii primarul Bucurescu.

Nici Maria Vasilescu, primăriţa de la Ţânţăreni, nu vede cu ochi buni această reorganizare a poliţiei. Ba mai mult este nemulţumită de faptul că localitatea pe care o conduce nu mai are post de poliţie. „Aş vrea ca secţia de poliţie să fie la Ţâţăreni ci nu la Turburea. Noi avem târg săptămânal şi peste 500 de romi în comună”, a precizat Maria Vasilescu.

Caragea, luat la mişto de primari

Comisarul-şef Viorel Caragea a încercat să lămurească lucrurile, însă nu a făcut decât să-i amuze pe primari. ,,Prin reorganizarea poliţiei din mediul rural nu va fi îndepărtat poliţistul din comună ci va fi mai eficient. Va exista posibilitatea efectuării patrulărilor intercomunale la trei schimburi. De asemenea, poliţiştii vor avea la dispoziţie mai multe maşini. În ceea ce priveşte arondarea la secţii a comunelor aceasta s-a făcut în funcţie de zona geografică şi de arondarea la Parchet ”, a declarat Caragea.

Văzând că primarii se amuză de lămuririle date de către Caragea, prefectul Liviu Andrei a intervenit pentru a calma spiritele. „V-am chemat aici la un dialog nu pentru a vă amuza. Dacă ştiam că aveţi chef de râs vă trimiteam notificări în teritoriu cu măsurile luate şi nu mai era nici o problemă”, precizat Andrei.

SECŢII

Cele 11 secţii de poliţie de la nivelul judeţului Gorj vor fi la: Târgu Jiu, Teleşti, Motru, Mătăsari, Rovinari, Târgu Cărbuneşti, Turburea, Stoina, Novaci, Bumbeşti- Jiu şi Turceni.

Vizualizări: 184

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: