Parlamentarii de Gorj vor să se împuţineze

Anunţul făcut ieri de preşedintele Traian Băsescu de a organiza referendum pentru reducerea numărului de parlamentari, chiar în ziua alegerilor prezidenţiale, a stârnit tot soiul de discuţii între aleşii Gorjului. Democrat-liberalii Cosmin Popescu şi Severus Militaru susţin iniţiativa preşedintelui. Fără a fi o surpriză, Vasile Popeangă şi Mugurel Surupăceanu sunt împotriva adoptării legii în acest moment.

Şeful PDL Gorj, Cosmin Popescu, spune că reformarea Parlamentului actual în unul monocameral, cu 300 de membri, este una dintre promisiunile electorale făcute anul trecut. Deputatul e convins că astfel vor fi reduse şi cheltuielile, lucru despre care s-a tot vorbit şi care a rămas cam tot la faza de vorbe. Social-democratul Vasile Popeangă e convins însă că Băsescu nu e interesat de reformarea Parlamentului, ci de abaterea atenţiei opiniei publice de la subiecte de actualitate.

Militaru: „Atunci să vedeţi competiţie între parlamentari“

 "Sunt total de acord cu această propunere pentru că ea este una dintre promisiunile electorale ale PDL de acum un an. Se reduc şi cheltuielile şi legile se vor elabora mai rapid. Am convingerea că va fi mult mai bine după realizarea acestor reforme care au tot fost amânate 20 de ani. Până acum nu s-a făcut mai nimic în acest sens, nici populaţia nu a fost consultată şi cred că e momentul pentru a realiza astfel de schimbări", spune Popescu.

Colegul său, Severus Militaru, spune că ideea preşedintelui este una foarte bună întrucât referendumul nu va presupune cheltuieli în plus atâta timp cât va fi organizat în ziua alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al României. Militaru afirmă că de abia atunci parlamentarii vor fi interesaţi să rezolve problemele alegătorilor, un număr mai mic de aleşi generând competiţie între cei care vor să fie votaţi din nou. "Atunci să vedeţi competiţie între parlamentari pentru că atunci se va pune problema cine face mai multe pentru alegătorii săi pentru a fi votat din nou. Preşedintele a punctat foarte bine în această chestiune şi îl susţin. Vom avea două buletine de vot atunci când mergem la secţia de vot, pe unul îl alegem pe preşedinte şi pe celălalt ne spunem părerea despre Parlamentul unicameral. E foarte bună propunerea mai ales că ministrul de interne Dan Nica tocmai a anunţat că la alegerile din noiembrie bugetul va fi unul dublu faţă de alegerile de anul trecut. Măcar cheltuim banii cu eficienţă, mai ales că sunt luate şi măsuri de pază suplimentare", spune Militaru.

Surupăceanu: Referendum în ziua alegerilor, favorabil lui Băsescu

Deputatul PSD, Vasile Popeangă, e convins că în următoarele zile se va vorbi foarte mult despre acest subiect, dar nu crede că vom avea un referendum în luna noiembrie. Popeangă declară că reformarea Parlamentului presupune ani de zile pentru că trebuie modificată inclusiv Constituţia, lucru care nu se poate realiza decât printr-un alt referendum. "Se mai uită frământările din societate, problemele care îi macină pe români. Mai sunt şi comisiile astea cu controlul unor miniştri şi de ce să vorbim despre ele. A avut cinci ani la dispoziţie- Da- Atunci de ce nu a cerut lucrurile astea până acum. Dacă se aprobă, trebuie modificată şi Constituţia şi iar e nevoie de referendum şi de timp, iar eu nu cred că se va schimba ceva pe această linie în următorii ani", spune Popeangă.

Deputatul Mugurel Surupăceanu susţine reducerea numărului de parlamentari, însă nu e de acord cu realizarea acestui lucru în lipsa unor dezbateri "serioase". Social-democratul nu e de acord însă cu suprapunerea referendumului cu data alegerilor prezidenţiale. "Sunt de acord cu reducerea numărului de parlamentari, însă asta înseamnă să avem mai întâi o dezbatere publică serioasă despre modificarea Constituţiei şi mai apoi să organizăm un referendum. În plus, nu e nici bine, nici corect ca acest lucru să se întâmple odată cu alegerile prezidenţiale fiindcă ar însemna că Traian Băsescu, iniţiatorul acestui demers, să fie avantajat la nivelul discursului electoral", spune Surupăceanu.

Vizualizări: 103

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: