Parlamentarii vor să oblige CE Oltenia să vândă sub cost

Complexul Energetic Oltenia vinde sub costul de producție de câțiva ani. Cum se ivi o piață favorabilă producătorilor, în care în sfârșit poate vinde și compania termoenergetică în profit, cum statul vrea să îi pună o taxă nouă.

Vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy-Bege, atrage atenția că societatea Complexul Energetic Oltenia ar putea să aibă serioase probleme financiare "la acest preţ impus, de 450 de lei peste care se aplică un impozit de 80%".

Daniel Burlan, managerul CE Oltenia, spunea în septembrie că societatea produce un megawatt cu 510 lei. De ce vor politicienii să oblige compania din Gorj să vândă cu 450 lei/MW?

"Pe partea de plafonare se ridică o serie de probleme. Principalul pericol, ca la orice plafonare impusă în piaţă, o intervenţie poate să creeze nişte disfuncţionalităţi şi sunt convins că şi decidenţii au fost conştienţi de acest lucru. (...) Mă tem că prin această măsură am creat nişte probleme, mai ales unora. Concret, mă refer la producătorii de energie din surse fosile. Mă îngrijorează cel mai mult Complexul Energetic Oltenia şi Elcen, care la acest preţ impus, de 450 de lei peste care se aplică un impozit de 80%, s-ar putea să aibă serioase probleme financiare", a susţinut Nagy-Bege.

Acesta a adăugat că, deşi suprataxarea producătorilor se afla printre recomandările Comisiei Europene, în România unde 70% din producţia de energie electrică este controlată de stat erau alte mijloace de a obţine din aceste extra-profituri venituri bugetare, respectiv dividendele care se vor plăti cu siguranţă.

Proiectul de lege va fi discutat luni, 25 octombrie, în plenul Senatului.

Vizualizări: 2,411

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: