Parlamentul, luat cu asalt de mii de oieri

Legea care le interzice oierilor să aibă mai mult de trei câini la stână ori să-şi pască animalele după o anumită dată i-a scos din sărite pe crescătorii de animale. Aproape patru mii de oieri din toată ţara, din care câteva sute din Gorj, au protestat ieri la Bucureşti. Protestul a fost pe alocuri violent, sute de ciobani sărind gardul de la Palatul Parlamentului. Un jandarm susţine că i-a fost rupt un deget în încăierare. Guvernul a promis ieri modificarea legii.

Protestul crescătorilor de oi s-a încheiat la ora 17.00, când reprezentanţii crescătorilor de oi care au fost la negocieri la Comisia de Agricultură a Camerei Deputaţilor le-au transmis manifestanţilor să plece acasă după ce au obţinut promisiunea că va fi modificată legea astfel încât să poată merge cu oile la păscut pe terenurile lor şi să aibă câţi câini vor.

Cei aproape 4.000 de crescători de oi care au protestat la Palatul Parlamentului s-au împotrivit noilor reglementări intrate în vigoare în Legea vânătorii şi a fondului cinegetic, care interzice înfiinţarea, întreţinerea sau recoltarea culturilor agricole, fără asigurarea protecţiei faunei de interes cinegetic şi limitează numărul de câini pe care crescătorul de animale îl poate deţine. Ei au venit în Bucureşti din toată ţara, cu peste 60 de autocare şi cu microbuze. Crescătorii de oi au venit la protestul de la Palatul Parlamentului cu tălăngi şi fluiere şi au afişat bannere pe care scria: "M-ai trădat pentru vânat", "Vreţi să faceţi ceva pentru noi? Suspendaţi legea, dacă nu, vă mănâncă câinii", "6 decembrie - 23 aprilie, arest la domiciliu". Aceştia au fluierat şi au huiduit, scandând, din când în când, "Suspendaţi legea".

Pe parcursul manifestaţiei s-au înregistrat incidente după ce o parte dintre protestatari au forţat poarta şi au reuşit să intre în curte, în timp ce alţii au sărit gardul. La un moment dat, protestatarii au avut ciocniri cu jandarmii, care au încercat să îi oprească să pătrundă în curtea Parlamentului, iar în busculada creată în încercarea manifestanţilor de a intra în curtea Parlamentului un jandarm a folosit un spray lacrimogen. Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache, jandarmul a folosit sprayul pentru a se apăra, fiindu-i rupt un deget în busculada creată. În urma incidentului, jandarmul a fost dus la spital.

După patru ore de proteste, reprezentanţi ai manifestanţilor au fost invitaţi la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, care s-a întrunit pentru a discuta despre nemulţumirile acestora, respectiv noile modificări ale Legii vânătorii. "În legătură cu protestul de azi al oierilor, preşedintele Senatului, domnul Tăriceanu, l-a sunat pe premierul Cioloş informându-l în legătură cu discuţiile care au avut loc şi cu solicitările oierilor. E vorba de modificări în legea care reglementează activitatea dânşilor şi domnul Tăriceanu a cerut modificări prin ordonanţă de urgenţă. Premierul a comunicat că o modificare simplă printr-o OUG nu poate avea loc, deoarece este vorba de o lege pe care a iniţiat-o Parlamentul şi, în consecinţă, Guvernul nu poate face modificări de urgenţă pe aceste legi care au intrat în vigoare pe această cale", a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, citat de Mediafax.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: